ШІ відкриває епоху роботів-вбивць – NYT про українські дрони

    25

    Засновники української компанії з виробництва дронів «Вирій» працюють над розробкою вбивць з використанням штучного інтелекту. Про це повідомило американське видання The New York Times.

    Журналісти видання зазначили, що раніше квадрокоптери керувалися людьми, а тепер це роблять самі дрони, використовуючи програмне забезпечення та машинний зір для захоплення та відстеження цілей.

    Для демонстрації можливостей нової технології генеральний директор «Вирій» Олексій Бабенко, якому 25 років, сів на мотоцикл та поїхав ґрунтовою дорогою. Дрон вилетів за ним, а один із колег стежив за його переміщенням за допомогою портативного комп’ютера. Як тільки дрон захопив ціль, він продовжив переслідування самостійно.

    Автор статті зазначив, що мотоцикл не міг зрівнятися з дроном у швидкості. Колеги Бабенка підбадьорювали його по рації, підганяючи фразами: “Тікай, тисни сильніше! Педаль у підлогу, мужик… Тобі кінець!”. Автор також додав, що якби дрон був начинений вибухівкою і систему автономного стеження не було б відключено, Бабенко опинився б у небезпеці.

    Багато з цих видів зброї, за винятком боєприпасів, створюються з використанням доступного в інтернеті коду та компонентів, таких як Raspberry Pi, які можна придбати у звичайних магазинах.

    Автори матеріалу вважають, що такі технології можуть дати Україні перевагу у протистоянні з росією чи дозволити не відставати від неї. Водночас посадовці ООН прагнуть обмежити використання автономної зброї через ризик глобальних перегонів озброєнь.

    Проте українські солдати висловлюють занепокоєння щодо можливості збоїв у роботі таких дронів, які можуть завдати шкоди своїм силам. У майбутньому обмеження на таку зброю можуть бути відсутні.



    • інші новини