У NASA пояснили, чому марсіанське повітря у зразках, зібраних Perseverance, — справжній скарб

    471

    Майже три з половиною роки тому ровер NASA Perseverance успішно сів у марсіанському кратері Єзеро і почав шукати можливі докази існування життя на Червоній планеті в далекому минулому.

    На сьогодні Perseverance вже зібрав 24 зразки ґрунту та скелястих порід, частина з яких розміщені у спеціальних капсулах на поверхні Червоної планети та очікують, коли інші роботизовані апарати доставлять їх на Землю.

    Згідно з планами NASA, це відбудеться або наприкінці нинішнього десятиліття, або на початку 2030-х років. Цікаво, що зразки включають не лише гірські породи, а й марсіанське повітря.

    Нещодавно фахівці NASA розповіли, чому вони з нетерпінням чекають на той момент, коли зможуть проаналізувати зразки повітря з атмосфери Червоної планети. Річ у тому, що вони дозволять дізнатися більше про рівень водяної пари, неону, аргону та ксенону.

    Оскільки ці гази не вступають у реакції, їх наявність може свідчити про колишню атмосферу Марса, а також надасть можливість зрозуміти, як вона змінювалася з часом. Зразки газу можуть пролити світло і на процеси формування та розвитку планет.