Справжній екоцид: Міндовкілля підрахувало викиди за час війни

    74

    Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України представило приголомшливі дані про викиди під час повномасштабної війни. Про це розповідає нардеп Данило Гетманцев.

    За його словами, масштаби шокують:

    • Від воєнних дій – майже 52 млн тонн вуглецю
    • Від пожеж – 27 млн тонн
    • Від енергетичної інфраструктури – 17 млн тонн
    • Від руху переселенців та біженців – 3 млн тонн

    Спалені величезні масиви лісів, затоплені десятки шахт (у тому числі й ті, де свого часу був здійснений підземний ядерний вибух), загинули мільйони тварин. За рівнем вибухонебезпечності Україна вже на перший рік повномасштабної війни стала світовим лідером. І це не межа – цифри зростають щодня.

    Довгострокові наслідки для екології

    Екологічна шкода, спричинена війною, матиме тривалий характер. Війна закінчиться, але наслідки для довкілля відчуватимуться ще багато років. Деякі місцевості можуть так і залишитися непридатними для повноцінного життя.

    Вплив без кордонів

    Війна йде в Україні, але її екологічні наслідки не мають кордонів. Ніхто не може сказати, куди наразі дісталася шкода, завдана руйнуванням Каховської греблі чи пожежами, що сталися минулого місяця.

    Екоцид небачених масштабів

    Війна росії проти України – це не тільки воєнний злочин проти людства, але й екоцид, який спрямований на створення довгострокових загроз для життя і здоров’я. Світ повинен пам’ятати про це та активніше долучатися до реалізації восьмого пункту Формули миру, представленої нашим Президентом на саміті лідерів “Великої двадцятки” восени 2022 року.

    Гетманцев наголошує:

    “Маємо знайти спільні відповіді на всі екологічні загрози, створені війною. Без цього не буде повернення до нормального, стабільного життя. Це все не просто українська проблема. Це виклик для усього світу”.



    • інші новини