Президент Зеленський “дарує” українцям по 900 гривень на книжки: деталі нововведення

    1273

    Президент України Володимир Зеленський підписав закон №11251, який визначає нові правила діяльності Українського інституту книги. Тепер українці матимуть змогу отримати державну допомогу на придбання книжок, що стане суттєвою підтримкою для видавничої галузі.

    Згідно з новим законом, державна допомога надаватиметься протягом року після досягнення громадянином 18-річного віку. Також при народженні дитини один із батьків або інший законний представник зможе отримати допомогу протягом року з дня народження малюка.

    “Це означає, що вже цього року всі українці, яким виповнилося 18 років з 1 січня 2024 року, отримають сертифікат у додатку “Дія” на суму 908 гривень. Ці гроші можна буде витратити на електронні, паперові або аудіальні книжки, а також на книжки для осіб із порушенням зору,” – пояснила заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

    Виділені кошти підуть на підтримку українських видавців. За словами Євгенії Кравчук, завдяки цим грошам видавництва зможуть видати додатково 1,5-2 мільйони примірників книжок.

    Закон також визначає порядок надання субсидій. Державна субсидія надаватиметься у розмірі орендної плати, сплаченої за квартал. Однак сума субсидії не перевищуватиме 20% від загальної вартості книжкової продукції, реалізованої через спеціалізовані магазини.

    Отже, нововведення спрямоване не лише на популяризацію читання серед українців, але й на підтримку видавництв у складний економічний час.



    • інші новини