Супутник приватної японської компанії Astroscale сфотографував занедбану ракету на орбіті Землі

    931

    Днями приватна японська компанія Astroscale опублікувала зображення космічного сміття, яке дрейфує на орбіті Землі протягом багатьох років. Ці знімки були зроблені з відстані всього 50 метрів супутником ADRAS-J, розробленим Astroscale спеціально для вивчення та потенційного видалення орбітального сміття.

    У повідомленні, опублікованому 14 червня, представника Astroscale написали, що ADRAS-J завершив безпечний та контрольований підхід до ступні, розміри якої становить 11 на 4 метри. Це зображення отримано ADRAS-J, коли він утримував фіксоване положення щодо верхнього ступеня, написане в публікації з доповненням, що супутник невдовзі спробує зробити додаткові знімки цілі після операцій зближення.

    На зображенні видно відпрацьований верхній ступінь занедбаної японської ракети, яка у 2009 році вивела на орбіту супутник спостереження Землі. Знімки фіксують стан космічного об’єкта після багаторічного дрейфу за суворих умов космосу. Попри таке тривале перебування на орбіті, корпус ракети зберігся відносно неушкодженим.

    Місію ADRAS-J, скорочення від Active Debris Removal від Astroscale-Japan, було запущено на орбіту 18 лютого цього року. До квітня 150-кілограмовий зонд вже успішно зблизився з верхнім щаблем японської ракети H-2A, яка вивела на орбіту супутник GOSAT у 2009 році. Зібрані ADRAS-J дані та зображення допоможуть оцінити стан космічного сміття та відпрацювати технології його можливого захоплення та відомості з орбіти.

    Як зазначив президент Astroscale Japan Едді Като, цей проєкт є важливим кроком у розв’язанні проблеми космічного сміття та створенні сталого космічного середовища для майбутніх поколінь. Після успішного зближення з ракетою ADRAS-J перейде до другого етапу місії, який передбачає захоплення та видалення корпусу ракети за допомогою роботизованої руки.

    ADRAS-J – не перший космічний апарат, який зумів сфотографувати орбітальне сміття великим планом. У 2003 році супутник XSS-10 Дослідницької лабораторії ВПС США відобразив верхній ступінь ракети Delta II. Проте завдання, які стояли перед ADRAS-J, були складнішими, оскільки він мав провести точне маневрування навколо об’єкта.



    • інші новини