Чумацький Шлях зіткнеться з газовою хмарою, яка в мільйон разів більша за Сонце

    607

    Галактика Чумацький Шлях незабаром зіткнеться ще з одним об’єктом, який астрономи намагаються вивчити.

    За повідомленнями з Обсерваторії Грін-Бенк у США, астрономи намагалися встановити точне місце зіткнення масивної газової хмари з Чумацьким Шляхом, але, на жаль, не змогли цього зробити. Про це повідомляє Universe Today.

    Втім, це нагадує нам про безперервний рух і зміни у Всесвіті, який постійно еволюціонує, навіть якщо зміни, що спостерігаються, здаються непомітними на нашому тимчасовому масштабі. Астрономи зробили спроби вивчення Хмари Сміт, що складається з газоподібного водню і знаходиться на відстані приблизно 36 – 45 тисяч світлових років від Землі.

    Ця масивна газова хмара рухається зі значною швидкістю в напрямку Чумацького Шляху, і приблизно через 27 мільйонів років очікується її зіткнення з нашою галактикою. Маса Хмари Сміт близько 1 мільйона разів більша за масу Сонця, а його розміри вражають: довжина досягає 9800 світлових років, а ширина – 3300 світлових років.

    Хмара Сміт уже кілька разів перетинала диск Чумацького Шляху у минулому, але його майбутнє зіткнення з нашою галактикою буде остаточним. Тому астрономи прагнули визначити точне місце розташування, де Хмара Сміт нині взаємодіє з Чумацьким Шляхом.

    Астрономи у своїх спостереженнях використовували телескоп для пошуку слідів пилу та випромінювання молекул гідроксилу, які складаються з атомів водню та кисню. Вони припускали, що зможуть виявити відмінності у складі тієї області Чумацького Шляху, яка зараз взаємодіє з Хмарою Сміта.

    Дослідження внутрішніх областей Чумацького Шляху справді зажадало від астрономів детального вивчення структури галактики, і вони змогли визначити товщину шару молекул усередині галактики. Це відкриття підкреслює відмінності у товщині між внутрішніми та зовнішніми областями Чумацького Шляху, проте причини цього явища поки що залишаються загадкою для вчених.



    • інші новини