Нові підходи у викладанні “Захисту України”: як готуватимуть вчителів

    57

    Оновлений предмет “Захист України” в школах обіцяє бути не просто цікавим, а й надзвичайно корисним. Але як забезпечити якісне навчання? Народна депутатка Інна Совсун в інтерв’ю “Новій українській школі” розповіла, що вчителів готуватимуть поетапно.

    Перший етап навчання вчителів стартує влітку 2024 року. Основна мета – ознайомити педагогів з першими блоками курсу, щоб з початком нового навчального року вони могли впевнено викладати оновлений предмет. Це важливо, адже зміни в програмі потребують нових знань і підходів.

    Совсун також зазначила, що у жовтні можливий наступний раунд навчань. Під час цього етапу вчителі опанують інші блоки предмета. Навчання проводитимуть Інститути післядипломної педагогічної освіти (ІППО), залучаючи тренерів, які вже пройшли спеціальні тренінги або є представниками партнерських організацій, що брали участь у розробці курсу.

    У травні вже відбулася підготовка тренерів. На 70 запланованих місць надійшло понад 700 заявок, що свідчить про великий інтерес до цієї ініціативи. Перед початком тренінгу майбутні тренери проходили опитування для оцінки їхнього мислення та новітніх підходів до навчання.

    Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №11092 про вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки. Тепер в програмі “Захист України” не буде розділення на хлопчиків та дівчаток, зникне стройова підготовка, а натомість додадуться практичні навички, такі як інформаційна безпека, домедична допомога та використання дронів.

    Оновлення предмета “Захист України” – це не лише зміна в підходах, але й крок до сучасної освіти, яка відповідає реаліям сьогодення.