Найсильніша сонячна буря за останні 7 років: що відбулося на Сонці і чим це загрожує

    1676

    Велетенський регіон сонячних плям AR3697 знову нагадав про себе, викликавши найпотужніші сонячні спалахи за останні кілька років. За словами вчених з Центру прогнозування космічної погоди NOAA, це найсильніша сонячна буря з 2017 року. Про це пише Space.

    У суботу, 8 червня, в регіоні сонячних плям AR3697 стався спалах класу M9.7. Цей клас спалахів є другим за силою після класу Х, який є найпотужнішим. Сонячні спалахи – це потужні викиди електромагнітного випромінювання та енергії з поверхні Сонця, і цей конкретний спалах викликав найсильніший сонячний радіаційний шторм за останні 7 років.

    За словами вчених, новий спалах був настільки сильним, що спричинив значне порушення роботи короткохвильового радіозв’язку в північному полярному регіоні. Буря мала рівень S3, що означає, що вона викликала велике відключення радіозв’язку.

    Після спалаху енергійні протони майже зі швидкістю світла рушили до нашої планети. Ці частинки вступили у взаємодію з магнітним полем Землі та попрямували до полюсів, що могло викликати яскраві полярні сяйва.

    Під час спалаху класу M9.7 також стався корональний викид маси – виверження плазми в космос. Ці потоки плазми можуть досягти зовнішніх шарів атмосфери Землі у вівторок, 11 червня, і викликати геомагнітну бурю рівня G2.

    У понеділок, 10 червня, у тому ж регіоні сонячних плям стався ще потужніший спалах класу Х1.5, що також призвело до короткочасного вимкнення радіозв’язку в деяких регіонах планети. Однак, вчені прогнозують, що рівень сонячної активності знизиться, адже регіон AR3697 поступово відходить від прямої орієнтації на Землю.



    • інші новини