Вчені розгадали таємницю Урана, яка пояснює незвичайний колір планети

    670

    Планета Уран роками вважалася загадковою у зв’язку з її великою віддаленістю від Землі та труднощами її вивчення.

    Автори недавнього дослідження, опублікованого в журналі Physical Review B, припускають, що їхнє відкриття може допомогти роз’яснити загадкові особливості сьомої планети від Сонця – Урана. Про це повідомляє портал New Atlas.

    Вони виявили потенційне існування незвичайної молекули, що асоціюється з водою, яка отримала назву акводія. Ця молекула, ймовірно, утворюється в екстремальних умовах. Вчені вважають, що дивне магнітне поле одного з двох крижаних гігантів Сонячної системи можна пояснити наявністю цієї нової форми води.

    Дослідники виявили новий тип водних іонів, здатний існувати в екстремальних умовах. Це відкриття стало можливим завдяки унікальному “шаблону”, що дозволяє сформувати потенційні молекули. Іншими словами, деякі атоми мають чотири “слоти” для зв’язування з іншими атомами або іонами.

    Два “слоти” атома кисню зазвичай зайняті електронними парами, формуючи характерне кутове розташування молекули води. Це забезпечує стабільне з’єднання між атомом кисню та двома атомами водню, що призводить до утворення звичайної води.

    Автори пояснюють, що при дуже високому тиску речовина зменшується в обсязі, і розподіл електронної пари кисню з іоном водню (протоном) стає ефективним способом досягнення цього. Також для утворення цих молекул потрібна наявність безлічі доступних протонів, що вказує на необхідність кислого середовища, оскільки кислоти віддають протони.

    Виявилося, що ця унікальна форма води може допомогти розгадати деякі таємниці крижаних гігантів Сонячної системи – Урана та Нептуна. Обидві планети характеризуються дивними магнітними полями, що не відповідають осі їх обертання.

    Вчені припускають, що через подібність тиску і температури у нутрощах цих крижаних світів з параметрами, що використовуються в моделюванні, акводій може бути відповідальним за формування цих незвичайних магнітних полів.

    Дослідники вважають, що на Урані іони водню, тобто протони, можуть діяти як вільні переносники заряду.



    • інші новини