Facebook оголосила, що навчатиме ШІ на фото та постах користувачів — особисті листування не зачеплять

    14

    Соціальна мережа Facebook оголосила про внесення змін до політики конфіденційності, що стосуються використання фотографій та повідомлень користувачів для навчання штучного інтелекту. Нововведення набудуть чинності 26 червня 2024 року.

    Як повідомляє PCWorld, починаючи зі згаданої дати, повідомлення, зображення та інший публічний контент мільйонів користувачів Facebook за замовчуванням будуть доступні для аналізу нейромереж компанії Meta (материнська структура Facebook). Це потрібно для покращення роботи інструментів генеративного ШІ. При цьому особисті повідомлення та листування не використовуватимуться — до них доступ, як і раніше, буде обмежений.

    Експерти зазначають, що подібний крок був цілком очікуваний. Компанія Марка Цукерберга (Mark Zuckerberg) вже кілька років нарощує інвестиції у розробку технологій ШІ, для навчання яких потрібні величезні масиви різних даних.

    Побоювання викликає те, що наразі Facebook фактично отримує доступ до інформації людей без їхнього безпосереднього схвалення. Хоча сама компанія стверджує, що нововведення піде на користь не тільки їй, а й користувачам, частина аудиторії соціальної мережі вже висловила своє незадоволення.

    У зв’язку з цим Meta наголошує, що кожен користувач має «право на заперечення». Це можна зробити за допомогою спеціальної форми, яка пропонується на сторінці допомоги. У формі треба вказати свої дані та причину заперечення. Далі Meta зобов’язана розглянути заперечення та оцінити його відповідно до чинного законодавства про захист даних. Однак навіть якщо заперечення буде схвалено, Facebook все одно може використовувати частину даних для навчання ШІ, наприклад, коли інші люди діляться контентом користувача або згадують його у своїх повідомленнях.

    Використання публікацій учасників соціальної мережі для навчання ШІ можна було передбачати вже до кінця минулого року. Однак нова, безпрецедентна за масштабами угода набирає чинності вперше.



    • інші новини