Рада ухвалила закон про загальновійськову підготовку у школах і профтехах: що зміниться для дітей та батьків

    685

    Верховна Рада схвалила законопроєкт про початкову загальновійськову підготовку в школах – DIVOCHE.MEDIA

    Верховна Рада України зробила важливий крок для майбутнього нашої країни, ухваливши законопроєкт №11092, що вдосконалює систему початкової загальновійськової підготовки. За нього проголосували 297 депутатів.

    Що саме зміниться

    Народні депутати Ярослав Железняк та Роман Грищук повідомили, що законопроєкт усуває суперечності між існуючими допризовною та початковою загальновійськовою підготовками. Відтепер замість допризовної підготовки у школах (10-11 класи), профтехучилищах, коледжах та університетах буде запроваджено початкову загальновійськову підготовку.

    Модульна система та нові теми

    За словами Романа Грищука, новий законопроєкт передбачає наступне:

    • Модульна система викладання: кожен модуль – це окрема важлива тема, зокрема домедична допомога, цивільний захист та інформаційна безпека.
    • Застарілі теми, такі як стройова підготовка, прибираються.
    • Акцент на важливості захисту держави та вивчення нових технологій, що використовуються у сучасній війні.
    • Залучення ветеранів та громадських організацій до викладання.

    Початкова загальновійськова підготовка складатиметься з дисципліни “Захист України” та військово-патріотичного виховання. Нові програми з “Захисту України” розробляються за погодженням з Міністерством оборони.

    Інвестиції в освіту та обладнання

    Грищук також зазначив, що уряд виділив 1,74 мільярда гривень для оновлення навчальних центрів “Захисту України”, закупівлі обладнання, інтерактивних тирів та підвищення кваліфікації вчителів.

    Міністр освіти Оксен Лісовий раніше розповідав, що в оновленій дисципліні буде шість модулів, включаючи домедичну допомогу з елементами тактичної медицини, топографію, тактику та інженерію. Вони передбачають навички управління безпілотниками, радіозв’язку та використання військових технологій.

    Заміна строкової служби

    Нагадаємо, що замість строкової служби в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Це тримісячний (у мирний час – п’ятимісячний) вишкіл, який пройдуть всі чоловіки віком від 18 до 24 років, хто ще не підлягає мобілізації.

    Новий закон – це важливий крок до підготовки молоді до викликів сьогодення і забезпечення безпеки нашої країни.



    • інші новини