Китайські вчені створили вогнетривку та водонепроникну альтернативу склу

    120

    Вчені давно навчилися робити деревину прозорою, розчиняючи лігнін у деревних волокнах та замінюючи його оргсклом або епоксидною смолою. Тим самим виробляється будівельний матеріал з цікавими властивостями, здатний замінити скло у певних конструкціях. Але дерево це досить цінний і потрібний матеріал навіть без такої хитрої модифікації, і китайські вчені вирішили замінити його бамбуком, адже він росте набагато швидше.

    Проблемою зайнялася група дослідників із Центрально-Південного університету лісового господарства та технологій (CSUFT) Китаю. Оскільки бамбук – це, по суті, та ж деревина, вчені використовували той самий підхід для надання йому прозорості, що й у випадку звичайної деревини. Спочатку вони розчинили лігнін, а потім послідовно обробили матеріал поряд розчинів.

    Для надання бамбуку прозорості його обробили рідким неорганічним силікатом натрію (рідке скло). Потім матеріалу надали водовідштовхувальні властивості. У результаті вийшов свого роду тришаровий прозорий матеріал, верхній шар якого представлений силаном (сполуки кремнію з воднем), середній – діоксидом кремнію, а нижній – рідким склом.

    Матеріал, що вийшов, має світлопропускання 71,6%, виявився вогнестійким, водовідштовхувальним і характеризується модулем зсуву 7,6 ГПа (опір зсувної деформації), а також модулем пружності (модулем Юнга) 6,7 ГПа.

    На додаток, бамбук, що пропускає світло, показав свою ефективність як підкладку для перовскітної сонячної панелі, підвищивши її ефективність на 15,29 %. При цьому він служив захистом для осередку, який вкрай чутливий до рівня вологості навколишнього середовища. У майбутніх дослідженнях, заявили вчені, вони створять техпроцес для масового виробництва прозорого бамбука та виробів із нього, наприклад, прозорих дахів та стін.



    • інші новини