Українці змінилися: тепер більшість віддає перевагу демократичній системі над сильним лідером – результати опитування

    242

    Соціологічні дані свідчать, що українці значно змінили власну позицію порівняно з минулими роками й вважають, що для України більш важливою є демократична система, а не сильний лідер. Про це стало відомо з опитування, яке було проведено Київським міжнародним інститутом соціології.

    Що для громадян України більш пріоритетно – сильний лідер чи демократична система? Влітку 2022 року “Опора” КМІС поставила таке запитання, і 58% респондентів дали відповідь, що “зараз Україні в першу чергу потрібен сильний лідер, і тільки потім – демократична система”, тоді як щодо першочергової важливості демократії висловились 27%.

    Аналогічне питання ставилося восени 2020 року, але без наголошування на “зараз” – запитували, що взагалі повинно бути ключовим пріоритетом. Тоді 54% респондентів віддали перевагу сильному лідерові, а 31% – владі народу (це близько до того, що зазначалось під “зараз” за опитуванням у 2022 році).

    Але в грудні 2023 року переважна більшість українців (59%) висловили підтримку демократичній системі. Частка респондентів, які вважали, що для України більш пріоритетно мати на чолі сильного лідера, склала 32%.

    Зазначене опитування проводилося у грудні 2023 року за допомогою телефонних інтерв’ю з понад 1000 респондентами з усіх регіонів України.



    • інші новини