Колишній співробітник NASA розповів, що агентство прорахувалося в оцінці низки космічних технологій

    189

    Екс-заступник адміністратора Управління наукових місій NASA Томас Цурбухен (Thomas Zurbuchen) опублікував великий допис в соціальній мережі Х, в якій розповів про помилки у прогнозах та недооцінці технології повторного використання ракет.

    Цурбухен згадав, як приблизно 15 років тому проводили дослідження, автори яких приходили до висновку про те, що ракети неможливо використовувати повторно, оскільки це занадто складно технічно і фінансово недоцільно.

    Однак, як показав досвід компанії SpaceX, дослідники помилилися в механічних властивостях ракет, обмеження терміну служби прискорювачів та фінансову оцінку кількості польотів на кожен прискорювач, а також у прирості ефективності як виробництва, так і при ремонті прискорювачів після польотів.

    Крім цього, фахівці NASA помилялися у дії радіації на електроніку. Наприклад, апаратура марсіанського вертольота виявилася значно ефективнішою, ніж передбачали моделі.

    «Маючи великий досвід у космічній індустрії, я вважаю, що економічні моделі, які претендують на прогностичну цінність, не вражають. Найкращий спосіб передбачити майбутнє — створити його, як це зробила SpaceX», — підсумував Томас Цурбухен.