Китай вивів на місячну орбіту супутник, який допоможе в доставці ґрунту з Місяця

    85

    Інформагентство “Сіньхуа” повідомило, що раніше запущений Китаєм супутник-ретранслятор “Цюецяо-2” (Queqiao-2) виведений на місячну орбіту. Два дні тому під час 19-хвилинного гальмування «Цюецяо-2» закріпився на орбіті Місяця з параметрами 200×100 000 км. Орбіта та її нахил буде змінено до 200×16 000 км з періодом оберту 24 год. У такому положенні супутник майже не витрачатиме паливо, і більшу частину часу залишатиметься на зв’язку із Землею.

    Супутник-ретранслятор «Цюецяо-2» необхідний для організації зв’язку з автоматичною станцією «Чан’е-6», що спускається. Станція буде запущена в травні для збирання та доставки на Землю перших в історії зразків ґрунту зі зворотного боку Місяця. Але на цьому місія Цюецяо-2 не закінчиться. Це 1200-кг апарат з великою 4,2-метровою антеною. Після завершення місії «Чан’є-6» ретранслятор забезпечить зв’язок із посадковим модулем та місяцеходом місії «Чан’є-4».

    У наступні роки супутник створюватиме канали зв’язку для місій «Чан’є-7» і «Чан’е-8» з розвідки південного полюса Місяця аж до підтримки зусиль створення там бази постійної присутності, для чого орбіта ретранслятора буде змінена на 12-годинну. Також Китай пропонує космічним агенціям інших країн використовувати «Цюецяо-2» для організації власних місій на зворотний бік Місяця та в район південного полюса супутника.

    Більше того, на борту «Цюецяо-2» розташовано три наукові прилади. Вони будуть використовуватись у рамках наукової місії «Чан’є-7». Зокрема, супутник несе камеру з датчиками, що працюють в екстремальному ультрафіолетовому діапазоні, сканер нейтральних атомів та обладнання для використання антени в інтерферометричних астрофізичних експериментах з великою базою Земля-Місяць (VLBI), що дозволить супутникові розкривати загадки Всесвіту.

    Разом з «Цюецяо-2» на борту ракети-носія «Чанчжен-8», яка стартувала 19 березня , знаходилися два навігаційно-зв’язкові супутники «Тіанду-1» і «Тіанду-2». Обидва вони вийшли на місячну орбіту. Рухаючись орбітою гуськом, ці апарати братимуть участь в експериментах з навігацією в області Місяця та зв’язком.



    • інші новини