У Єгипті виявили 4300-річну гробницю жриці та чиновника

    482

    Група єгипетських і німецьких учених за участю Німецького археологічного інституту виявила 4300-річну гробницю з розписами, що добре збереглися, в Дахшурі, розташованому на відстані 33 кілометрів на південь від Каїра. Інформація про відкриття опублікована на порталі державної інформації Єгипту.

    Усередині усипальниці археологи виявили фрески, що зображують сцени з життя Стародавнього Єгипту: кораблі на річці Ніл, торговців на ринку, обмолот зерна за допомогою ослів та інші сюжети.

    Ієрогліфічні написи, знайдені на стінах гробниці, кажуть, що поховання належить людині на ім’я Сенеб-Неб-Аф та його дружині Ідет. У написах сказано, що Ідет була жрицею Хатхор — богині неба, пов’язаною з чуттєвістю, материнством і музикою, — а Сенеб-Неб-Аф обіймав кілька адміністративних посад у королівському палаці.

    За словами вчених, Сенеб-Неб-Аф із дружиною жили служили при дворі фараона Пепі I, який правив у 2310 – 2260 роках до н. е. У цей час у Єгипті ще будували піраміди, але вони поступалися за масштабами величезних пірамід у Гізі.

    Археологи зазначили, що розкопки гробниці ще не завершені і їм поки що не вдалося знайти останки жриці та чиновника.



    • інші новини