ЕКА запустить систему Genesis для вимірювання Землі з міліметровою точністю

    102

    Європейське космічне агентство (ЄКА) виділило 76,6 млн євро на розробку орбітальної обсерваторії Genesis, яка зможе визначати положення об’єктів на Землі з точністю до одного міліметра. Ще €156,8 млн виділено на запуск низькоорбітального угруповання апаратів тестування та підвищення надійності супутникової навігації.

    Genesis забезпечуватиме роботу «Міжнародної земної системи відліку» (ITRF). Для цього на борту апарату будуть розташовуватися супутниковий навігаційний далекомір, модуль радіоінтерферометрії з наддовгими базами, лазерний далекомір і система вимірювання доплерівського зміщення при обміні радіосигналами між супутниками та наземними станціями (DORIS) – синхронізацію обладнання забезпечить надстабільний осцилятор (USO).

    Поєднання чотирьох геодезичних методів на одному апараті дозволить досягти точності вимірювань, якої не вдавалося досягти раніше, зазначили в компанії OHB Italia, яка є головним підрядником у проєкті Genesis.

    Минулого року європейська супутникова система навігації Galileo доповнилася службою High-Accuracy Service (HAS), яка забезпечила точність до 20 см по горизонталі та до 40 см по вертикалі. В результаті Galileo стала найточнішою системою супутникової навігації у світі, але роздільна здатність в 1 мм, очевидно, обіцяє ще вищу точність.

    Оновлена ITRF допоможе підвищити точність супутникових систем, включаючи Galileo «у таких галузях як авіація, керування дорожнім рухом, автономні транспортні засоби, позиціювання та навігація», зазначили в ЄКА. Це буде затребуваним у метеорології, прогнозуванні стихійних лих, моніторингу наслідків зміни клімату, землекористуванні та зйомці, а також вивченні гравітаційних та негравітаційних полів.

    Агентство уклало два контракти щодо €78,4 млн на розробку демонстраційної системи низькоорбітальної навігації та синхронізації LEO-PNT. Це буде угруповання супутників для тестування нових сигналів та частотних діапазонів з метою підвищення точності позиціювання під час роботи спільно з Galileo та іншими супутниковими навігаційними системами. LEO-PNT підвищить надійність систем навігації в умовах перешкод та слабкого прийому, включаючи міські райони із щільною забудовою та навіть закриті приміщення. Запуск Genesis запланований на 2028 рік, а угруповання LEO-PNT має бути розгорнене до 2027 року.



    • інші новини