Рентгенівська обсерваторія «Чандра» на межі закриття: велике скорочення фінансування NASA позначиться на флагманських місіях

    40

    Рентгенівська обсерваторія «Чандра» розпочала свою місію 1999 року, коли космічний корабель «Колумбія» вивів її з відсіку корисного навантаження. Згідно з початковими планами, вона була задумана на п’ятирічну місію, але вже двадцять чотири роки забезпечує цінну наукову інформацію, працюючи разом з іншими «Великими обсерваторіями» — космічними телескопами «Хаббл» та «Джеймс Вебб».

    Однак, у бюджеті NASA на фінансовий рік 2025 виникла загроза для всіх космічних телескопів, у тому числі і «Чандри». Передбачене фінансування загалом збільшиться на 2%, однак цього недостатньо, щоб запобігти скороченню операцій з космічним телескопам.

    NASA вже очікувало на таке скорочення до 2023 року, коли фінансування передасться на космічний телескоп «Ненсі Грейс», запланований на 2027 рік. У разі нестачі коштів для «Хаббла», можливо, буде використано спільне фінансування від ЄКА. Проте бюджет телескопа «Чандра» зміниться з $68,3 мільйона у 2023 фінансовому році до $41,4 мільйона у 2025 році, а потім різко впаде до $5,2 до 2029 року. Це практично призведе до закриття проєкту та завершення однієї з головних місій NASA в галузі рентгенівської астрономії.

    Активісти запустили сайт під назвою Save Chandra, на якому звертаються до уряду США із проханням про збереження обсерваторії. Стверджується, що телескоп ще залишив запаси палива на десятиліття, а також стабільні витрати на місію.

    Як і «Хаббл», «Чандра» вже давно перевищила свій запланований термін експлуатації та в минулому її доводилося відновлювати. Попри це, обидва телескопи є важливими для астрономії та суміжних областей, і втрата хоча б одного з них буде великим ударом. «Чандру» не буде повністю виведено з експлуатації, але її наукова місія завершиться, і в майбутньому зможе виникнути лише невиразна надія на відродження в новому бюджеті.

    На жаль, наукова спільнота має невелику вагу у Конгресі США. Проте жителі США можуть дотримуватися інструкцій на веб-сайті Save Chandra, щоб зв’язатися зі своїми представниками у Конгресі чи сенаторами. Серед інших варіантів — підписати лист від NASA до спільноти та Конгресу, а також висловлення невдоволення у соціальних мережах. За достатньої підтримки з боку суспільства, можливо, що «Чандра» продовжить свою місію до 2030 року.



    • інші новини