Starship з третьої спроби облетів навколо земної кулі, але всеодно був знищений (відео)

    567

    Космічний корабель SpaceX був знищений під час повернення на Землю після завершення третього випробувального польоту, підтвердженого розробниками.

    120-метрова система, яка важить близько 5000 тонн у повністю заправленому стані, злетіла з космодрому SpaceX під назвою Starbase у Мексиканській затоці у Бока-Чіка, штат Техас. Корабель вперше облетів навколо земної кулі, але контакт було втрачено на заключних етапах випробування, як тільки Starship знову увійшов до атмосфери. Розробники підтвердили, що він або згорів або просто розвалився при вході в атмосферу.

    «Корабель втрачено. Тому повені сьогодні не буде, — заявив Ден Хуот зі SpaceX. — Але неймовірно бачити, як далеко ми просунулися цього разу».

    Ілон Маск, мільярдер-засновник SpaceX, заявив у своїй соціальній мережі X: “SpaceX пройшла довгий шлях“.

    Дві попередні спроби закінчилися вибухом як для прискорювача Super Heavy, так і для Starship, котрий зрештою розрахований на перевезення до 100 астронавтів. Складені разом, вони на 10 метрів вищі, ніж ракета Saturn V, яка відправила людей на Місяць у 1969 році.

    Перша спроба запуску зорельота тривала чотири хвилини, друга — вісім. Третій політ тривав понад 50 хвилин. Під час третього польоту було проведено кілька випробувань, включаючи відкриття люка корисного навантаження та внутрішнє перекачування палива у космосі.



    • інші новини