Безцінна знахідка: прибиральники випадково знайшли два найперші у світі персональні комп’ютери

    109

    Рання історія персональних комп’ютерів рясніє білими плямами, які чекають на своїх першовідкривачів. Безліч невеликих фірм і навіть приватні гаражні проєкти породили десятки пристроїв, про багато з яких невідомо не лише широкому загалу, а й навіть фахівцям. Від деяких не залишилося взагалі нічого, тоді як інших знайшли лише одиниці. Тим цінніша випадкова знахідка прибиральників, які виявили два екземпляри комп’ютера Q1.

    Добре відомо, що у 1971 році група Федеріко Фаджіні (Federico Faggin) у Intel створила перший однокристальний мікропроцесор 4004. Він використовувався у мікрокалькуляторах. У 1974 році вийшов потужніший процесор Intel 8080, на базі якого компанія MITS почала розробляти персональний комп’ютер Altair 8800. Проміжок у три роки між цими подіями маловідомий, але він також важливий для історії розвитку ПК, як і всі наступні роки.

    Але все почалося трохи раніше. У грудні 1969 року компанія Computer Terminal Corporation (CTC) доручила Intel розробити однокристальний процесор із власним набором команд CTC, який призначався інтелектуальному терміналу DataPoint 2200. Компанія Intel не виконала умови контракту. Пізніше це замовлення перетвориться на процесор 8008, що дебютував у 1972 році. Компанія CTC самостійно завершила проєкт, зібравши процесор на дискретній логіці TTL. Термінал DataPoint 2200 став фактичним персональним комп’ютером, хоча його процесор був розмазаний по платі.

    Проте процесором Intel 8008 скористалася американська компанія Q1. Вони почали продавати комп’ютер Q1 вже у грудні 1972 року – всього через 8 місяців поле анонсу 8008. Тим самим комп’ютер Q1 став першим у світі персональним комп’ютером на однокристальному процесорі. Частота процесора становила всього 800 кГц, а обсяг пам’яті дорівнював 16 Кбайт. Пізніші версії Q1 будуть оснащені мікропроцесором Z80, розробленим Фаджіном у компанії Zilog. Але відмінні риси лінійки Q1 залишаться: якісне складання, унікальний промисловий дизайн та співвідношення сторін, а також неоново-жовтогарячі плазмові дисплеї.

    Вважалося, що всього у світі залишилося не більше 8 екземплярів комп’ютера Q1. Три з них перебувають у тому чи іншому музеї комп’ютерної техніки. Нещодавно Кінгстонський університет у Лондоні дивовижним чином придбав відразу два екземпляри таких комп’ютерів. Їх виявила клінінгова компанія при збиранні підсобних приміщень в одній зі шкіл. Комп’ютери зберігалися у запилених коробках, але були цілими. Університет розмістив знахідку у своєму музеї історії комп’ютерної техніки.

    Вище на відео можна подивитися, як виглядала зовні і всередині пізніша модифікація Q1-Lite-IWS.



    • інші новини