Астрономи відкрили об’єкт у Всесвіті, який у 500 трильйонів разів яскравіший за Сонце

    2529

    Астрономи, використовуючи телескоп VLT Європейської Південної Обсерваторії, провели дослідження яскравого квазара і з’ясували, що цей об’єкт не тільки найяскравіший у своєму роді, а й найяскравіший об’єкт, який будь-коли спостерігався.

    Квазари – це ядра галактик, що живляться надмасивними чорними дірами. Чорна діра в цьому квазарі збільшує свою масу на величину, еквівалентну масі одного Сонця в день, що робить її найшвидшою з відомих чорних дір.

    Астроном Крістіан Вольф з Австралійського національного університету розповів: «Ми виявили саму чорну діру, що швидко зростає, відому на сьогодні. Вона в 17 мільярдів разів більша за масу Сонця і «з’їдає» трохи більше сонця на день. Це робить її найяскравішим об’єктом у відомому Всесвіті». Квазар, що отримав назву J0529-4351, знаходиться настільки далеко від Землі, що його світлу знадобилося понад 12 мільярдів років, щоб досягти нас.

    Його чорна діра випромінює стільки енергії, що квазар J0529-4351 яскравіший за Сонце більш ніж у 500 трильйонів разів. Акреційний диск цієї чорної діри, діаметром сім світлових років, є найбільшим акреційним диском у Всесвіті. Сім світлових років – це відстань, яка приблизно в 15 000 разів більша за відстань від Сонця до орбіти Нептуна.

    Співавтор дослідження Крістофер Онкен наголошує: «Дивно, що цей квазар залишався невідомим до сьогодні, коли ми вже знаємо безліч менш вражаючих квазарів». Вперше цей об’єкт був помічений у небесному огляді ESO Schmidt у 1980 році, але лише через кілька десятиліть його визначили як квазар.

    Пошук квазарів вимагає точних даних спостережень на великих ділянках піднебесся. Але обсяг цих даних настільки великий, що дослідники часто застосовують моделі машинного навчання для аналізу та відмінності квазарів з інших об’єктів. Однак такі моделі орієнтуються на існуючі дані, що обмежує потенційних кандидатів лише об’єктами, схожими на відомі. Якщо новий квазар яскравіший за всі попередні, то програма може помилково переплутати його з близькою зіркою.

    Дані супутника Gaia Європейського космічного агентства, які обробляє автоматична система, також не розпізнали J0529-4351 як квазар і «прийняли» його за зірку. Лише минулого року астрономи ідентифікували його як далекий квазар, використовуючи спостереження із 2,3-метрового телескопа ANU в Австралії.

    Однак для підтвердження того, що це найяскравіший квазар, знадобився більший телескоп і точніші виміри. Спектрограф X-shooter на VLT Європейської Південної Обсерваторії у чилійській пустелі Атакама надав вченим остаточні дані.

    Найшвидша чорна діра, що коли-небудь спостерігається, стане метою для інтерферометра VLT Європейської Південної Обсерваторії GRAVITY+, який призначений для точного вимірювання маси чорних дір. Крім того, 39-метровий телескоп ELT, який буде побудований в чилійській пустелі Атакама, зробить ідентифікацію та подальше вивчення таких незвичайних об’єктів ще більш доступними.



    • інші новини