Вчені вперше наблизилися до розгадки таємниці походження Місяця

    996

    JAXA, японське космічне агентство, оголосило, що аналіз 10 зразків місячного ґрунту, зібраних посадковим модулем SLIM за кілька днів, може бути ключем до розкриття загадки походження Місяця. Про це повідомляє новинне агентство Associated Press.

    Згідно з науковими повідомленнями, протягом чотирьох діб після посадки на Місяць 19 січня посадковий модуль SLIM активно застосовував свою спектральну камеру для аналізу хімічного складу місячних порід, здійснюючи обстеження 10 зразків. Вчені з Японії стверджують, що інформація, отримана за допомогою модуля, сприяє розкриттю загадки походження Місяця.

    Шляхом зіставлення мінерального складу місячних і земних зразків можна з’ясувати, чи є спільні елементи з-поміж них. Згідно з однією з головних теорій, виникнення Місяця пов’язане з сильним зіткненням Землі з великим космічним об’єктом. Внаслідок цієї події відокремилася частина матеріалу від поверхні Землі, яка згодом стала формувати наш супутник.

    На думку японських вчених, спочатку SLIM планував дослідити лише один місячний зразок протягом чотирьох днів, проте в результаті він успішно проаналізував одразу десять зразків. Це викликало захоплення серед дослідників, оскільки тепер вони мають значно більший обсяг цінних наукових даних. Для Японії відправка посадкового модуля SLIM на Місяць стала першою подібною місією.

    Попри успішну посадку, виявилося, що модуль знаходиться в неправильному положенні, і сонячні панелі не можуть отримати достатньо світла від Сонця для створення електроенергії. Однак час для досліджень Місяця виявився вкрай обмеженим, оскільки закінчився день на супутнику Землі, що призвело до зниження рівня сонячного випромінювання. В результаті посадковий модуль SLIM знову перейшов у режим спокою, і поки що невідомо, чи зможе він відновити роботу найближчими днями.

    На думку вчених з JAXA, якби не відбулася раптова відмова одного з двох головних двигунів посадкового модуля в останню хвилину, що призвело до більш жорсткої посадки, тоді SLIM приземлився лише за кілька метрів від заданої мети.



    • інші новини