OpenAI розробляє ШІ-пошуковик, який складе конкуренцію Google

    31

    Зайнявши лідируючі позиції в гонці генеративного ШІ, OpenAI вступає в боротьбу з Google “на її полі”. Хоча OpenAI офіційно не підтверджувала цього, інсайдери повідомляють, що компанія вже понад рік розробляє продукт для пошуку в інтернеті. Поки незрозуміло, чи буде новий інструмент інтегрований безпосередньо в платну або безкоштовну версію ChatGPT або стане окремим рішенням.

    ChatGPT спочатку мав обмеження на доступ до останньої інформації в інтернеті. У березні 2023 року OpenAI оголосила про підтримку плагінів, включаючи розроблений нею плагін для веб-браузера. У вересні OpenAI повідомила, що ChatGPT отримав доступ до актуальної інформації в Мережі та здатний переглядати веб-сторінки. Ця функціональність призначалася передусім для пошукової системи Microsoft Bing, яка багато років залишалася аутсайдером інтернет-пошуку.

    Microsoft вклала в OpenAI мільярди доларів і значною мірою покладається на технологічний стек OpenAI при переосмисленні власних продуктів, включаючи Bing. Microsoft запустила власний чат-бот на базі ШІ Bing Chat, потім розширила можливості генеративного ШІ на інші свої продукти, і зрештою в 2024 поширила ШІ всюди під окремим брендом Copilot.

    Схоже, що OpenAI, за активної підтримки з боку Microsoft, готова почати атаку на позиції Google у сфері веб-пошуку. Microsoft деякий час тому програв, а Google війну пошукових систем, і штучний інтелект може стати для неї чудовою можливістю переманити суттєву частину користувачів у свою екосистему.

    Поки невідомо, як саме працюватиме секретний продукт веб-пошуку OpenAI, але можна зробити деякі припущення, ґрунтуючись на продуктах інших розробників. Наприклад, програма Arc Search, розроблена The Browser Company, пропонує функцію «Перегляд для мене». Вона збирає в мережі інформацію, що відповідає пошуковому запиту, компілює дані з шести авторитетних джерел, а потім подає результати у вигляді спеціальної веб-сторінки, позбавляючи користувачів необхідності витрачати час на перегляд всієї пошукової видачі.



    • інші новини