Apple почала відключати веб-програми на iPhone в Європі, посилаючись на безпеку

    241

    Apple почала відключати підтримку прогресивних веб-додатків (Progressive Web Apps – PWA) на iPhone, що належать користувачам із Євросоюзу. Такі програми вже припинили працювати в регіоні у всіх бета-версіях iOS 17.4, і тепер Apple офіційно підтвердила, що це був навмисний крок. З виходом стабільної версії iOS 17.4, підтримку додатків втратять усі користувачі з ЄС.

    У розділі для розробників на своєму сайті Apple повідомила, що відключила користувачам з ЄС «додатки для домашнього екрана» (Home Screen web apps), оскільки приведення їх у відповідність до «Закону про цифрові ринки» (DMA) вимагало б «цілком нової архітектури інтеграції», реалізовувати яку за всіх нововведень у регіоні було б «непрактично». Одна із норм DMA вимагає в Apple відкрити платформу для браузерів на альтернативних двигунах.

    PWA працюють “безпосередньо на WebKit” – власному движку Safari, – що дозволяє їм “відповідати моделі безпеки та конфіденційності нативних додатків для iOS”. З оновленням до iOS 17.4 додані на головний екран сайти перетворюються на ярлики, що відкривають нову вкладку в браузері, а не автономні служби з підтримкою push-повідомлень та відображенням їх наявності на іконках – цю функцію Apple додала лише торік.

    Прогресивні веб-застосунки дозволяють зберігати дані окремо від браузера, що зручно, якщо потрібен швидкий доступ до будь-якого сайту, і не потрібен постійний вхід до системи. Деякі служби, наприклад, Facebook Gaming, користуються форматом веб-програм для обходу Apple App Store та його комісій. З появою в ЄС альтернативних браузерних движків на iOS цей формат, за версією Apple, почав створювати загрозу безпеці: «шкідливі веб-програми можуть зчитувати дані інших веб-програм, перехоплювати їх дозволи для отримання доступу до камери, мікрофона або розташування користувача без його згоди». Браузери також можуть встановлювати веб-застосунки без відома користувача, додала Apple, хоча на Android вони працюють вже багато років на всіх браузерах.

    «Очікуємо, що ця зміна торкнеться невеликої кількості користувачів. Однак, шкодуємо про будь-який вплив, який ця зміна, внесена в рамках роботи щодо забезпечення відповідності DMA, може вплинути на розробників веб-додатків для головного екрану та наших користувачів», — підсумувала Apple. Ще однією причиною відключення підтримки цієї функції у компанії назвали її «дуже низьку популярність».



    • інші новини