На CES 2024 показали Aroma Join – перші у світі колонки, здатні передавати запахи

    123

    Японська компанія Aromajoin представила на виставці CES 2024 динаміки Aroma Speaker 60, які відтворюють не лише звук, а й понад сотню різноманітних унікальних ароматів. Виробник навіть запропонував пакет програмних інструментів (SDK), який допоможе творцям контенту поєднувати відео із запахом для ефекту занурення.

    Технології метавсесвіту або, як кажуть в Apple, просторових обчислень у своєму теперішньому вигляді пропонують роботу максимум з трьома органами почуттів: зором, слухом і дотиком. Але для повного занурення цього недостатньо, тому що мозок обробляє вхідні дані від усіх органів чуття, і якщо пропустити один або кілька, правдоподібність втрачається. Динаміки Aroma Speaker 60 – спроба заповнити один із пробілів. Відтворюючи і звук, і запахи, вони змушують мозок людини повірити, що він бачить.

    Синтезатори запахів існують вже понад десять років, але настільки глибокого враження вони поки не справляли, пише ресурс Yanko Design. Aroma Speaker 60 націлюється на певну область простору, поширює запахи на відстань близько 2 м, і цього достатньо, щоб привернути увагу. Запахи виразні, потужні та навіть динамічні: при зміні сцен на екрані один аромат зникає, і на зміну йому майже миттєво приходить інший.

    Виробник не розкрив механізмів технічної реалізації синтезатора запахів, але відомо, що він зводиться до комплекту ароматичних модулів, які розташовуються в кожному динаміці — лише 10 модулів у двох колонках. Кожен модуль включає 6 картриджів з ефірними оліями базових запахів, з яких формуються всі інші. Система під керуванням ПЗ на ноутбуці поєднує речовини в цих картриджах для створення готових ароматів як приємних, так і неприємних.

    Наприклад, запах солоної карамелі був надмірно сильним, зате квіткові аромати видалися цілком доречними. Коли на екрані з’явилося нескінченне зелене поле, виник запах петрикору, що у природі з’являється після дощу. Потім ноутбук показав міське середовище, і випробувачі відчули запах диму. Цілком правдоподібними ці аромати ще не стали — мозок таки підказував, що вони штучні, — але цілком відповідали своєму рівню.

    Aromajoin поки не випустила Aroma Speaker 60 у продаж – на виставці вона просто показала, що її технологія працездатна, щоб залучити розробників до екосистеми. Компанія вже має програму з відкритим вихідним кодом і SDK, за допомогою якої можна створювати профілі ароматів для відео. Поки ж продається пристрій Aroma Shooter Wearable 3 – він одягається на шию і працює спільно з гарнітурами віртуальної реальності, включаючи Meta Quest 3, щоб зробити ефект занурення в метавсесвіт більш правдоподібним.



    • інші новини