У 2000-річній китайській гробниці знайшли особливий календар

    1349

    Усередині 2000-річної гробниці, що виключно добре збереглася, на південному заході Китаю виявили набір прямокутних дерев’яних табличок, — вони можуть бути частиною стародавнього небесного календаря. Про це повідомляє Live Science з посиланням на China News.

    Гробниця високопоставленої людини віком близько 2200 років була виявлена в районі Улун китайського муніципалітету Чунцін. Крім 600 інших артефактів (багато прикрашених предметів з кераміки, міді, бронзи, дерева, бамбука та лакових виробів), тут знайшли 23 дерев’яні пластинки шириною 2,5 та довжиною 10 см. Круглі отвори по краях кожної пластинки дозволяють припустити, що колись вони були пов’язані разом. Однак поки що неясно, як саме їх використовували.

    Ієрогліфи на платівках вказують на їхній зв’язок із загальноприйнятим календарем, який використовувався в китайській астрології. Можливо, таблиці служили позначення будь-якого року 60-річного календарного циклу. Схожим чином їх використовують нині в даоському храмі в китайському місті Сучжоу.

    У гробниці також містився письмовий список усіх поміщених до неї предметів, у якому також зазначено, що вона була побудована в 193 р. до н.е., за часів династії Західна Хань. Її змінила династія Східна Хань, і вони вважаються «золотим століттям» становлення багатьох китайських традицій.



    • інші новини