Археологи знайшли в печері Сахари зображує вертепу, нанесене на скелю за 3000 років до народження Ісуса

    2081

    Група італійських археологів оприлюднила результати аналізу наскельних малюнків, знайдених ще 2005 року в єгипетській частині Сахари. Особливу увагу привернуло зображення віком близько 5000 років, що дуже нагадує відомий біблійний опис народження Ісуса Христа.

    Як розповідає Arkeonews, знайдений у пустелі 5000-річний наскельний малюнок виявився найстарішим зображенням вертепу з будь-коли знайдених. Причому попередній рекорд було побито одразу на кілька тисячоліть. Стародавній художник намалював дитину, яку дослідники називають новонародженою. Вона перебуває між, мабуть, двома батьками. Також на малюнку зображені дві тварини та зірка на сході.

    Ця сцена дуже нагадує відому біблійну розповідь про народження Христа. Вертеп – це печера, в якій, згідно з Писанням, народився Ісус. У наші дні незмінними персонажами вертепу є Діва Марія, Немовля Ісус та Святий Йосип, а також віл та осел, які зігрівали немовля своїм диханням. Крім того, зазвичай зображується і Віфлеємська зірка, що сповістила волхвів про те, що народився “цар Юдейський”, і вказав їм шлях до місця його народження.

    Унікальність знахідки в Сахарі полягає в тому, що виявлена доісторична картина старша за біблійну розповідь приблизно на 3000 років. Цікаво й те, що знайдено її було всередині порожнини в скелі, яку автори відкриття назвали “Печерою батьків”. Розташована вона на території Єгипту між плато Гільф аль-Кебір та долиною Нілу.

    “Це дуже незабутня сцена, яка дійсно нагадує нам різдвяний вертеп, але вона передує йому приблизно на 3000 років”, – каже Марко Мореллі, директор Музею планетарних наук у Прато (Італія). До речі, за словами Мореллі, наскельні малюнки його команда виявила ще 2005 року. Багато років пішло на їхнє вивчення. Лише у 2016 році з’явилася назва “Печера батьків” і лише зараз опубліковано перший стислий звіт про відкриття, яке, звісно, інтригує не лише вчених.

    Зі звіту випливає, що наскельний малюнок був створений за допомогою червонувато-коричневої охри, природного пігменту. Дослідники звертають увагу на те, що одна із зображених тварин – це лев без голови. А в християнській традиції лев є одним із символів Христа. “Лев Юди” згадується і в Новому завіті, в Одкровенні Іоанна Богослова: “І один зі старців сказав мені: не плач, ось, лев від племени Юдиного, корінь Давидів, переміг і може розкрити цю книгу і зняти сім печаток її”. Друга тварина на наскельному малюнку – це мавпа. Зірка розташована на сході, а дитина трохи піднята до небес.

    “Це відкриття може мати певні наслідки, оскільки воно порушує нові питання про іконографію одного з найпотужніших християнських символів, – каже Мореллі. – Адже ми не знаходили подібних сцен, створених до раннього християнського періоду”.

    Різдвяний вертеп заснований на розповіді про народження Ісуса, знайденій в Євангелії від Матвія. У ньому говориться, що три волхви пішли за зіркою, що недавно зійшла, яка привела їх до місця народження Ісуса у Віфлеємі.



    • інші новини