Вчені з’ясували, як використання ґаджетів впливає на якість сну підлітків

    65

    Використання ґаджетів для ігор та спілкування з друзями провокує у підлітків труднощі із засипанням. Такого висновку дійшли дослідники з Пенсільванського державного університету в США. Результати опубліковані у Journal of Adolescent Health (JAH).

    У дослідженні взяли участь 475 підлітків. Досліджуваних попросили повідомити, скільки часу вони проводять перед екранами щодня і які дії при цьому роблять. Екранний час був класифікований на пасивний (перегляд телевізора) та активний (ігри, онлайн-спілкування). Також вчені з’ясували, чи використовують добровольці гаджети за годину до сну. Потім піддослідних попросили надіти акселерометри, пристрої для вимірювання прискорення, які працюють як датчики зміни положення об’єкта у просторі. Так дослідники могли відстежувати активність учасників з метою оцінки співвідношення пасивного та активного екранного часу.

    Вчені підрахували, що підлітки витрачали в середньому дві години на день спілкування з друзями в інтернеті. Трохи менше часу (близько 1,3 години на день) – на відеоігри, менше однієї години – на перегортання сторінок та пошук різної інформації, близько 1,7 години – на перегляд телевізора або відео.

    Підлітки вночі спали у середньому 7,8 години. Дослідники виявили, що кожну годину активного онлайн-листування перед сном призводив до того, що піддослідні засипали на 11 хвилин пізніше. Відеоігри зрушували час засинання на дев’ять хвилин. Ті, хто надсилав текстові повідомлення або грав у ігри на пристрої за годину до сну, засипали на 30 хвилин пізніше.

    Зазначається, що нестача сну наражає підлітків на підвищений ризик розвитку ожиріння та когнітивних порушень, а також шкодить психічному здоров’ю. Автори дослідження припустили, що обмеження активного екранного часу за годину до сну може сприяти легшому засинанню та знизити ймовірність прояву негативних наслідків.



    • інші новини