Ровер Perseverance видобув на Марсі зразки з можливими ознаками життя

    2793

    Марсохід Perseverance видобував зразки з хімічним складом, сприятливим для органіки чи ознак існування живих організмів. Про це повідомляється на сайті НАСА.

    У ході місії, що проходить у кратері Єзеро діаметром 50 кілометрів, ровер добув 23 зразки, два з яких становлять найбільший інтерес. Один зі зразків, що отримав назву Lefroy Bay, містить велику кількість дрібнозернистого кремнезему, а інший – Otis Peak – значну кількість фосфатів, при цьому обидва багаті на карбонати. Це дає планетологам можливість визначити умови довкілля, які існували на Марсі понад три мільярди років тому, і, можливо, знайти сліди життя.

    Карбонати – це мінерали, які утворюються у водному середовищі в умовах, сприятливих для збереження органічних молекул. Дрібнозернистий кремнезем часто зустрічається на Землі в тих місцях, де містяться скам’янілості. Для подальшого вивчення зразки були поміщені в металеві трубки у рамках спільного проєкту НАСА та Європейського космічного агентства з доставки зразків на Землю.

    Єзеро утворився внаслідок удару астероїда майже чотири мільярди років тому. Після приземлення марсохода Perseverance у лютому 2021 року вчені виявили, що дно кратера складається з магматичної породи, що утворилася під час застигання підземної магми або внаслідок виверження.

    Також було знайдено піщаник і аргіліт, що вказує на початок заповнення кратера водою через сотні мільйонів років.



    • інші новини