Арабські вчені придумали сонячну вежу, яка даватиме електрику вдень і вночі

    2309

    Група вчених із Йорданського технічного університету ім. Аль-Хусейна та Університету Катару змоделювала «сонячну» вежу заввишки близько 200 м, яка змогла б виробляти електроенергію не лише вдень, а й уночі. Вертикально орієнтовані турбіни в вежі будуть приводити в рух висхідний і низхідний потоки повітря, працюючи таким чином цілодобово і без вихідних.

    Система отримала назву TTSS (Twin technology solar system) або “сонячна система за подвійною технологією”. Гігантський колектор тепличного типу діаметром 250 м збиратиме нагріте повітря з великої території і виводитиме його через отвір у центрі діаметром 13,6 м. Потік повітря, що спрямувався в вежу висотою 200 м, обертатиме велику турбіну в основі труби.

    Навколо труби при цьому створюється ряд із 10 сегментованих секцій шириною 1,8 м кожна, що охоплює центральну трубу по колу. У секціях повітря спрямовується вниз, оскільки на висоті воно буде холоднішим, ніж унизу. Для прискорення потоку у верхній частині кожної секції розпилюватиметься волога у вигляді туману, що ще сильніше охолодить повітряні маси. У нижній частині кожної секції буде по одній невеликій турбіні.

    Запропоноване рішення працюватиме не лише вдень, а й уночі. На ніч центральна турбіна відключатиметься, тоді як за рахунок різниці температур потік повітря зверху вниз збережеться.

    Моделювання з урахуванням місцевих умов показало, що запропонований проєкт зможе виробити загалом 753 МВт-год електрики на рік. Висхідний потік забезпечить 350 МВт-год (але тільки при світлі Сонця), а низхідний у цілодобовій роботі виробить близько 400 МВт-год. Залишається питання помітної витрати води на охолодження повітря туманом, тому проєкт буде обмежений у місцях встановлення, хоча пропозиція обіцяє виявитися привабливою для використання у пустельних районах зі спекотним кліматом.

    Нарешті, архітектура сонячної вежі може гармонійно поєднуватися з арабською культурою, що надасть їй особливої ​​чарівності.



    • інші новини