У Китаї збудували перший у світі великомасштабний гравітаційний акумулятор

    682

    Швейцарська компанія Energy Vault повідомила про завершення будівництва та здавання в експлуатацію першого у світі комерційного гравітаційного акумулятора енергії. Установку збудовано в Китаї. Її потужність досягає 25 МВт, а ємність – 100 МВт·год. Вона переводить електричну енергію в кінетичну під час підняття бетонних блоків на висоту і знову вивільняє її при спусканні блоків на землю.

    Побудоване в Китаї сховище гравітаційної енергії — це перша споруда комерційних масштабів. До цього в Швейцарії компанія Energy Vault побудувала демонстраційну установку потужністю 5 МВт, але реалізований у Китаї проєкт затьмарює її. Більше того, на хвилі успіху Китай вимагає побудувати ще п’ять таких накопичувачів загальною ємністю 2 ГВт·год.

    Гравітаційні накопичувачі з фізики процесу нагадують гідроакумулюючі електростанції, але без насосів та вередливого обладнання. Вантаж у вигляді монолітних 24 блоків піднімається на висоту до 100 і більше метрів і спускається в години, коли потрібна енергія. Це непоганий буфер для джерел енергії із відновлюваних ресурсів і, насамперед, від Сонця та вітру.

    ККД гравітаційної станції Energy Vault починається з 75% і може перевищувати 80%. Завантаження блоків (запасання енергії) може тривати від 2 до 12 годин і більше залежно від завдань та джерел. Система, що вводиться в експлуатацію в провінції Цзянсу недалеко від Шанхаю, працюватиме протягом 4 годин. До мережі електропередач вона буде підключена в четвертому кварталі поточного року. Місцевій владі так сподобався проєкт, що вони замовили ще один такий накопичувач.

    Цікаво, що керує всім цим господарством алгоритм, що навчається, з функцією машинного зору. Цікавим буде майданчик для зйомок чергового «Термінатора»… на тлі 24-тонних бетонних блоків, що снують вгору і вниз. До речі, десь на теренах США компанія Energy Vault теж будує аналогічну гравітаційну установку.



    • інші новини