Африканські птахи навчилися «підписувати» свої яйця для боротьби з зозулями, – вчені

    1133

    Біологи виявили, що самки горобців дронго несуть яйця з індивідуальним візерунком. Це дозволяє їм визначати чужі яйця більш як у 90 відсотках випадків.

    Зозулі — найзнаменитіші гніздові паразити, які підкладають свої яйця в кладки інших птахів, щоб ті дбали про їхнє потомство. Африканські зозулі Cuculus gularis найчастіше паразитують на місцевих родичах горобців – дронго ( Dicrurus adsimilis ). Їхні яйця схожі до повного нерозрізнення, проте дронго знайшли спосіб розпізнавати підробку та позбавляються чужого яйця більш ніж у 90 відсотках випадків. Про це розповідається в новій статті, опублікованій у журналі Proceedings of the Royal Academy B.

    Джесс Лунд (Jess Lund) та її колеги з Кейптаунського університету зібрали 192 яйця з гнізд дронго, що живуть на півдні Замбії. Серед них виявилося 26 зозулиних, причому настільки схожих на «оригінал» формою, розміром та забарвленням, що з їх розпізнаванням не завжди справлялися навіть експерти та системи машинного зору.

    Вивчивши яйця уважно, вчені помітили, що строкатий візерунок на яйцях кожної самки дронго індивідуальний, як відбитки наших пальців чи смуги на тілі тигрів та восьминогів. І хоча зозулі в цілому повторюють це забарвлення, вони не можуть точно скопіювати «особисті» особливості кожної самки, що дозволяє тим відрізняти підкладені яйця від власних.

    Щоб перевірити цю гіпотезу, біологи поміняли місцями яйця з різних гнізд дронго, причому намагалися вибирати найбільш схожі один на одного. І справді, навіть за таких обставин самки викинули 76 зі 114 яєць — близько 66 відсотків. Порівнявши забарвлення та візерунок на прийнятих та відкинутих яйцях, вчені склали комп’ютерну модель, яка дозволяє передбачати вибір дронго.

    Цю модель застосували для симуляції такого процесу зі зозулими яйцями в природних умовах. Вона показала, що дронго мають бути винятково ефективні у розпізнаванні підробки, визначаючи його у 94 відсотках випадків. Таким чином, незважаючи на всі свої навички гніздового паразитизму, самка африканської зозулі здатна приносити в середньому лише двох нащадків за все життя.



    • інші новини