Астрономи виявили найяскравіший гамма-сплеск

    72

    Вчені з Центру дослідження космічної плазми та аерономіки (CSPAR) Університету Алабами виявили гамма-сплеск приблизно за 2,4 мільярди світлових років від нас, у сузір’ї Стрілець. Цей сплеск вважається найяскравішим з тих, що коли-небудь спостерігалися.

    На борту космічного гамма-телескопа Фермі встановлено інструмент GBM, який спостерігає в гамма-діапазоні всю область неба, не заблоковану Землею, і в рамках своєї основної місії збирає дані про гамма-сплески. Сплеск GRB 221009A, що спостерігався на ньому, став одним з найближчих і найсильніших з коли-небудь зареєстрованих.

    На ілюстрації вище чорна діра надає руху потужним струменям частинок, що рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Джети пронизують зірку, випускаючи рентгенівські та гамма-промені.

    Гамма-сплески виходять із випадкових областей неба, тому огляд GBM має бути якнайбільшим. Прилад складається з 12 детекторів з йодиду натрію для уловлювання рентгенівського випромінювання та низькоенергетичного гамма-випромінювання і двох детекторів з кристалів вісмуту германату для виявлення високоенергетичного гамма-випромінювання.

    Потрапляючи на ці детектори, гамма-промені взаємодіють із кристалами в приладі. Чим потужніший гамма-промінь, тим більше фотонів випускається. По тому, які кристали спалахують, GBM може визначити напрямок спалахів. За весь час своєї роботи інструмент Fermi виявив понад 3500 гамма-сплесків, і 221009A виявився найяскравішим з коли-небудь виявлених.

    «Цей гамма-сплеск був надзвичайно яскравим. Подібні трапляються раз на приблизно 10 000 років. Зазвичай ми виявляємо гамма-сплески зі швидкістю близько п’яти на тиждень і намагаємося визначити, чи якийсь із них був особливим. Цей був настільки яскравим, що прилад не зміг впоратися із навантаженням. Більшість роботи полягала в тому, щоб з’ясувати, як відновити втрачені дані», — прокоментував доктор Пітер Верес, доцент CSPAR.

    Коли масивна зірка, приблизно в 30 разів масивніша за Сонце, колапсує, утворюється чорна діра. З неї зі швидкістю, наближеною до швидкості світла, викидається потужний джет. Цей спалах триває кілька хвилин. Після цього виникає післясвічення гамма-сплеску на більш довгих хвилях у видимому та інфрачервоному діапазонах, але воно триває нетривалий час. GRB 221009A був настільки яскравим, що післясвічення з’явилося на моніторі гамма-сплесків, що дуже незвично, і вчені могли спостерігати його майже три години.