У центрі ядра Землі відкрили незвичайне міні-ядро

    612

    Склад самої внутрішньої частини планети, як виявилося, серйозно відрізняється від ядра загалом. Виявити його раніше не вдавалося через труднощі вивчення цієї частини планети.

    Досі вважалося, що тверда внутрішня частина Землі має радіус трохи більше 1200 кілометрів (діаметр — приблизно 2500 кілометрів). У складі її, як передбачалося, залізо і нікель з невеликими домішками.

    Тепер австралійські дослідники опублікували у Nature Communications незвичайну роботу, яка у разі її підтвердження суттєво змінить зміст підручників. Використовуючи сейсмічні хвилі, породжені землетрусами, автори статті вивчили їхнє «відлуння», відображення від земного ядра. Сейсмічні Р-хвилі, що йдуть під кутом 50° до осі обертання Землі, виявилися на 4% повільнішими, ніж подібні хвилі під іншими кутами.

    У цілому нині досить слабкі «відображення» від ядра показали, що у його центрі існує «ядро ядра» діаметром приблизно половину ядра загалом. Йдеться про радіус 650 кілометрів (діаметр — близько 1300 кілометрів). Складається це ядро ​​із заліза, а нікелю в ньому, мабуть, досить мало.

    Питання внутрішніх структурах у ядрі Землі надзвичайно важливий, причому як вивчення нашої планети, але ще розуміння еволюції і внутрішнього устрою всіх планет. Справа в тому, що детальні сейсмічні спостереження доступні нам лише на Землі. Недавні перші спроби таких самих спостережень на Марсі показали вкрай несподівані результати (у нього виявилося геологічно активні надра, що проти всіх прогнозів геологів). Можливо, вивчення земного ядра здатне скоригувати розуміння нами та геологічних особливостей Марса, і взагалі шансів інших планет на підтримку сейсмічної активності, критично важливої ​​для виникнення та збереження життя.

    За сучасними уявленнями, сучасне ядро ​​Землі утворилося далеко ще не відразу. Спочатку хімічний склад планети був близький до однорідного і лише згодом важчі елементи, такі як залізо та нікель, опустилися до її центру. Більш легкі силікати, у тому числі складена мантія і частина кори, навпаки, отримали з центру планети багато легких мінералів. Серед них і ті, що містили чимало води.

    Джерело: nature.com