Вчені знайшли нову ланку в еволюції тиранозаврів

    274

    Палеонтологи виявили останки дасплетозавра, що ніколи раніше не зустрічався, який, можливо, був прямим предком Tyrannosaurus rex. Ця знахідка може вирішити серйозні суперечки про еволюційний родовід найзнаменитішого динозавра.

    У журналі Paleontology and Evolutionary Science опубліковано роботу палеонтологів з Університету штату Монтана та Музею динозаврів Badlands у Північній Дакоті (обидва — у США). Автори розповіли, що під час розкопок з 2017 до 2021 року вони виявили у формації Джудіт-Рівер на північному сході американського штату Монтана новий вид хижого динозавра, якого назвали Daspletosaurus wilsoni.

    Дасплетозаври відносяться до загону теропод, яких іноді називають «хижими динозаврами», хоча насправді серед них зустрічалися і рослиноїдні. Знахідок дасплетозаврів дуже мало, перша з них зроблена в 1921 в канадській провінції Альберта, але описана в науковій літературі тільки в 1970-х. За сучасними уявленнями, вони жили на території Північної Америки в пізньому крейдяному періоді, 75-77 мільйонів років тому. Назву цих чарівних створінь приблизно можна перекласти як «грізна ящірка».

    Першого дасплетозавра назвали Daspletosaurus torosus, а в 2017 році в Монтані знайшли схожого на нього Daspletosaurus horneri, але він все ж таки досить сильно відрізняється. Вчені припустили, що дасплетозаври були прямими предками тиранозаврів, і навіть віднесли їх до сімейства тиранозаврид.

    При цьому багато дослідників розходяться на думці, чи були тиранозавриди єдиною еволюціонуючою лінією (де один вид — предок іншого) чи це кілька близьких видів, які не походять один від одного. Відсутність достатньої кількості скам’янілостей доброї безпеки лише розпалювала наукові суперечки. Автори нової роботи вважають, що вони ці суперечки завершили.

    Новий виявлений вид, Daspletosaurus wilsoni, має унікальне розташування шиповидних ороговілих наростів навколо очей. Його ідентифікували частинами скам’янілого черепа та фрагментами скелета, включаючи ребро та кістку пальця ноги, які датуються приблизно 76,5 мільйона років тому.

    Дослідники вважають, що Daspletosaurus wilsoni був нащадком Daspletosaurus torosus і попередником Daspletosaurus horneri. Анатомія новознайденої тварини підтверджує ідею про те, що рід дасплетозаврів є предковим для могутнього Ті-Рекса. Всі три зразки, знайдені на сьогодні, відрізняються між собою досить сильно, щоб зарахувати їх до різних видів. Але при цьому мають явну родову схожість.

    На думку авторів роботи, всі вони належать до сімейства Tyrannosauridae, яке включає дев’ять родів, у тому числі Tyrannosaurus. Досі родовід тиранозаврів був складний для розгадки, що ускладнювало точне визначення еволюційних зв’язків між окремими видами.

    Але відкриття Daspletosaurus wilsoni дозволяє припустити, що три дасплетозаври з’явилися один за одним, як «послідовні сходи в одній еволюційній лінії», а не відділились один від одного, як «еволюційні двоюрідні брати», пишуть дослідники.

    Вони вважали, що Daspletosaurus wilsoni – представник перехідного виду між Daspletosaurus torosus і Daspletosaurus horneri , оскільки він має ряд спільних рис з більш давніми тиранозаврами: це наявність помітного набору ороговілих наростів навколо очей (хоча ці нарости і розташовані трохи інакше), а також деякі особливості будови черепа.

    За наявними зразками можна припустити, що дасплетозаври виглядали досить жахливо. Вони були завдовжки десять метрів і висотою в районі стегон у два з половиною метри. Довжина черепа – не менше одного метра.

    У роті «грізної ящірки» містилося (у разі Daspletosaurus ​​wilsoni ) понад сім десятків зубів. До того ж ці зуби були більшими, ніж у будь-якого іншого хижака тієї епохи. І якщо брати не абсолютні цифри, а розмір зубів щодо розміру тіла, то навіть більший, ніж у Ті-Рекс. Як і Ті-Рекс, він переміщався на задніх лапах, а передні кінцівки були дуже короткі, хоча не такі короткі, як у тиранозаврів.

    Дослідники вважають, що Daspletosaurus wilsoni міг полювати як на травоїдних, так і на м’ясоїдних сучасників, оскільки був найсерйознішим хижаком своєї епохи.

    Джерело: peerj.com



    • інші новини