«Потенційно небезпечний» астероїд розміром з хмарочос зблизиться із Землею на Хелловін

    93

    За даними NASA, нещодавно виявлений «потенційно небезпечний» астероїд розміром з величезний хмарочос має пролетіти повз Землю якраз на Хелловін, з 31 жовтня на 1 листопада.

    Мова йде про астероїд, названий 2022 RM4. Він має передбачуваний діаметр від 330 до 740 метрів — трохи менше за висоту вежі Бурдж-Халіфа в Дубаї (828 м), найвищої будівлі на Землі. Він зблизиться з нашою планетою на швидкості близько 84500 км/год, що приблизно в 68 разів перевищує швидкість звуку.

    За максимального зближення 1 листопада астероїд наблизиться приблизно на 2,3 млн кілометрів — це в шість разів перевищує середню відстань між Землею та Місяцем, і за космічними мірками вважається дуже невеликим запасом. Він буде у межах досяжності домашніх телескопів.

    NASA позначає будь-який космічний об’єкт, який знаходиться в межах 193 млн км від Землі, як «навколоземний об’єкт» і класифікує будь-яке велике тіло в межах 7,5 млн км від нашої планети як «потенційно небезпечне». Після виявлення цих загроз астрономи уважно спостерігають за ними, вивчаючи за допомогою радара на наявність будь-яких ознак відхилення від їх передбачуваних траєкторій.

    Зараз NASA відстежує місцезнаходження та орбіти приблизно 28 000 астероїдів, визначаючи їх за допомогою системи оповіщення ATLAS – масиву з чотирьох телескопів, здатних виконувати повне сканування всього нічного неба кожні 24 години. З моменту запуску у 2017 році вони вже виявив понад 700 навколоземних астероїдів та 66 комет.

    Два з виявлених ATLAS астероїдів, 2019 MO та 2018 LA, справді зіткнулися із Землею, перший вибухнув біля південного узбережжя Пуерто-Ріко, а другий – біля кордону Ботсвани та Південної Африки. На щастя, ці астероїди були невеликими і не завдали жодної шкоди.



    • інші новини