Вчені розповіли, які цілі переслідували, коли вживили нейрони мозку людини пацюкам

    217

    Органоїди, які імітують людський мозок, були успішно вживлені щурам. Експеримент підказав ученим, у якому напрямі далі вивчати мозок.

    Вивчення особливостей роботи мозку ведеться вченими у різних напрямках. Одним із способів вивчення є пересадка частин мозку тварин.

    Дослідникам зі Стендфордського університету на чолі з Серджіо Паскою вдалося зробити інноваційний прорив, пересадивши органоїд людського мозку новонародженим мишам, повідомляє Nature.

    Органоїд – це тривимірна органічна структура, свого роду модель мозку. Мініатюрні структури, схожі на людський мозок, після пересадки щурам змогли надсилати сигнали та реагувати на сигнали навколишнього середовища.

    Це доводить, що вирощені зі стовбурових клітин людини нейрони можуть взаємодіяти з нервовими клітинами живих гризунів. У найближчому майбутньому це відкриття здатне допомогти в терапії та профілактиці лікування захворювань мозку людини.

    Органоїди поки що тільки імітують людський мозок. Відмінність у тому, що вони не мають кровоносних судин, і вони можуть отримувати поживні речовини.

    На прес-конференції 10 жовтня Серджіо Паска розповів, що впровадження пройшло настільки успішно, що вчені не планують зупинятися на досягнутому та продовжать дослідження людського мозку.

    Паола Арлотта, молекулярний біолог із Гарвардського університету заявила, що у захваті від отриманих результатів.

    «Це важливий крок до того, щоб органоїди могли розповісти нам про складніші властивості мозку», — каже вона.

    Наступним кроком вчених буде визначення того, як окремі людські нейрони, а не тільки повністю розвинені органоїди, інтегруються в мозок щура.

    Для подальшого вивчення людського мозку, враховуючи обмеженість досліджень на людях, вчені виростили конгломерат нервових клітин та змогли згодувати його мишам.

    Джерело: nature.com



    • інші новини