Вчені розробляють технологію зору «Термінатора», яка імітує людське око

    184

    Група дослідників з Університету Центральної Флориди (UCF) розробила пристрій для штучного інтелекту (AI), який відтворює сітківку людського ока.

    Дослідники стверджують, що дана технологія базується на використанні пристроїв, схожих на синапси, які діють подібно до «розумних пікселів» у камері, обробляючи та розпізнаючи зображення одночасно. І ця технологія може стати доступною для широкого використання вже в найближчі п’ять-десять років.

    Нова розробка може призвести до появи вдосконаленого штучного інтелекту, який зможе миттєво розпізнавати те, що він бачить. Наприклад, автоматичні описи фотографій, зроблених камерою або телефоном. Технологія також має знайти своє застосування в безпілотних автомобілях і робототехніці.

    Технологія також перевищує можливості людського ока з точки зору діапазону довжин хвиль, які воно може бачити, оскільки сприймає хвилі від ультрафіолетового до видимого світла та інфрачервоного спектра.

    Особливість технології

    Здатність нової технології поєднувати три різні операції в одну ще більше свідчить про її унікальність. Наявні на цей час технології інтелектуального аналізу зображення (наприклад, ті, що використовуються у безпілотних автомобілях), потребують окремої обробки даних, запам’ятовування та сприйняття. Дослідники кажуть, що пристрій, розроблений UCF, завдяки інтеграції трьох процедур, працює набагато швидше за вже наявну технологію. Завдяки сотням пристроїв, які можна встановлювати на чіп завширшки в один дюйм, ця технологія також є досить компактною.

    «Вона змінить теперішній спосіб реалізації штучного інтелекту», – повідомила голова дослідницької групи Таня Рой.

    «Ми вже мали пристрої, що за своїми функціями нагадували синапси людського мозку, але ми не передавали їм зображення безпосередньо, – каже Рой. – Тепер, додавши здатність сприймати зображення, ми отримуємо пристрої, схожі на синапси, що діють як «розумні пікселі» в камері, сприймаючи, обробляючи та розпізнаючи зображення одночасно».

    Універсальність пристрою стане в нагоді розробникам самохідних транспортних засобів, дозволивши підвищити рівень безпеки керування в різних умовах, у тому числі вночі, оскільки технологія здатна «бачити» на кількох довжинах хвиль.

    Ключем для розробки цієї технології стало створення нанорозмірних поверхонь для сприйняття та запам’ятовування на кількох довжинах хвилі. Під час випробувань пристрою дослідники отримали зображення з точністю від 70 до 80 відсотків, і це означає, що нова технологія має велике майбутнє. Зокрема, її можна буде додати до апаратного забезпечення, а також вона зможе працювати в AI для роботів.

    джерело Mediasat



    • інші новини