Виявлено чорну дірку, що «атакує» сусідню галактику релятивістським струменем

    121

    Чорна діра з центру далекої галактики викидає довгий струмінь плазми, що прискорений майже до швидкості світла. Цей потік витягнувся майже на півмільйона світлових років і сягає сусідньої галактики. Досі астрономи не спостерігали нічого подібного.

    Пара галактик RAD12 і RAD12-B розташовані приблизно в мільярді світлових років і знаходяться в процесі злиття одна з одною. Розташована в активному центрі RAD12, надмасивна чорна діра викидає вузький потік плазми, розігнаної до навколосвітніх швидкостей. Сила цього джета така велика, що він виривається за межі материнської галактики і досягає сусідньої RAD12-B. Про це розповідається в новій статті індійських астрофізиків, опублікованій у журналі MNRAS Letters.

    Взаємодія магнітних полів чорної діри з навколишньою матерією викликає появу релятивістських джетів – вузьких струменів плазми, що летять на швидкостях, порівнянних зі швидкістю світла. Як правило, джети виникають парами, вистрілюючи з полюсів магнітного поля в протилежних напрямках. Вони забирають газ і пил геть із материнської галактики, що може призводити до припинення процесу зіркоутворення в ній.

    Однак в еліптичній галактиці RAD12 вдається розглянути лише один джет, хоча причина цього невідома. Вперше таку дивну особливість помітили ще у 2013 році, у даних, які були зібрані в оптичному діапазоні під час огляду SDSS, а також у радіохвилях – оглядом VLA FIRST. Ці спостереження вдалося підтвердити за допомогою нових спостережень, проведених індійським GMRT радіотелескопом. В обробці даних брали участь і звичайні ентузіасти астрономії, які приєдналися до проєкту «громадянської науки» RAD@home.

    Робота показала, що чорна діра в центрі RAD12 викидає один-єдиний релятивістський струмінь плазми. Крім того, вдалося показати, що джет продовжується далеко за межі видимої частини материнської галактики, досягаючи близько 440 тисяч світлових років у довжину – аж до сусідньої близької галактики RAD12-B. Автори роботи підкреслюють, що нічого подібного раніше спостерігати не вдавалося.

    Джерело:



    • інші новини