Вчені запропонували шукати життя на інших планетах, орієнтуючись на капустяний газ

    430

    Дослідники з Каліфорнійського університету в Ріверсайді запропонували шукати населені планети, що обертаються навколо карликових зірок, за газами, які виділяють рослини і мікроби. Дослідження опубліковано в Astrophysical Journal.

    Бромистий метил, який виділяють рослини під час знешкодження токсинів, може бути індикатором наявності життя. Він залишається в атмосфері протягом короткого періоду часу, тому якщо газ буде знайдено, можна вважати, що він з’явився на планеті не колись давно, а викидається у повітря живими організмами постійно.

    Бромистий метил виділяє броколі, а також інші хрестоцвіті та деякі водорості. Проте цей газ складно знайти навіть на Землі. Інтенсивне УФ-випромінювання Сонця каталізує низку реакцій, які зрештою руйнують газ. Але на планеті, яка обертається навколо карликової зірки меншої за Сонце, такий процес йде набагато повільніше.

    Такі зірки надзвичайно поширені, тому пропозиція вчених може відкрити новий напрямок досліджень. Тепер команда планує вивчити інші метильовані гази та їхній потенціал для пошуку життя.

    Джерело: iopscience.iop.org



    • інші новини