Влада США планує «остудити» Землю, посиливши світловідбивні здібності планети

    295

    Управління науково-технічної політики (OSTP), що входить до складу Виконавчого офісу президента США, виступить координатором п’ятирічного плану досліджень, покликаного вивчити можливість зміни здатності атмосфери Землі, що відображає, для зниження негативного ефекту від глобального потепління — такі розробки називаються «сонячною геоінженерією».

    План досліджень передбачає оцінку наслідків потенційного втручання в клімат, включаючи розпилення спеціальних аерозолів у стратосфері для відображення сонячного світла в космос і того, які наслідки це може мати для всієї планети.

    Деякі технології, на зразок розпилення в атмосфері діоксиду сірки, здатні власними силами завдати шкоди навколишньому середовищу та здоров’ю людей. Проте вчені вважають, що людство, яке, схоже, «перевиконає» плани вуглецевих викидів дуже скоро, має оцінити, яка перспектива є більш ризикованою — з урахуванням можливого катастрофічного перегріву атмосфери через парниковий ефект. Втім, навіть прихильники плану зміни здатності атмосфери Землі, що відображає, не вважають його фінальним вирішенням усіх проблем і підкреслюють важливість зниження рівня викидів. Якщо такі заходи й зможуть бути вирішенням проблеми, то лише тимчасовим.

    Відомо, що план зміни відбивної здатності пропонувався для розгляду ще в 1965 році президенту США Ліндону Джонсону (Lyndon Johnson), тоді зміна здатності, що відображає, на 1% оцінювалося приблизно в $500 млн щорічно — не дуже багато для Землі навіть за цінами тих років. За сучасними оцінками, подібні зміни коштували б $10 млрд на рік.

    Базова доповідь Національної академії наук, інженерії та медицини США (NASEM) допускає три види змін: розбризкування аерозолю в стратосфері, «відбілювання» хмар над океанами та витончення пір’ястих хмар. Перший спосіб передбачає розбризкування ефективного аерозолю з діоксиду сірки з літальних засобів на висоті 10-30 км – цей спосіб, як показують виверження вулканів з високим вмістом відповідної речовини, діє майже негайно.

    Відбілювання хмар над океаном передбачає підвищення їхньої здатності, що відбиває, за допомогою морської солі, але ефект від таких технологій занадто короткочасний і незначний. Нарешті, стоншення перистих хмар дозволить частині тепла залишити поверхню Землі. Строго кажучи, технологія не відноситься до «сонячної геоінженерії», але також пов’язана з атмосферою маніпуляцій.

    Вже відомі й ризики таких технологій. Наприклад, діоксид сірки може перешкодити відновленню озонового шару, а в перспективі подібний аерозоль повернеться на Землю у вигляді кислотного дощу. Крім того, це може спричинити численні респіраторні захворювання у населення планети.

    Як повідомляє портал CNBC, варто зважити, які ефекти гірші — наслідки застосування діоксиду сірки або глобальне потепління. У міру того, як температура на планеті стає все вищою, зростає і небезпека глобальної катастрофи. На думку експертів, обсягу вже виділеного вуглекислого газу достатньо для того, щоб температура на планеті залишалася високою протягом сотень років — навіть якщо припинити викиди негайно.

    Деякі противники ініціативи називають підвищення відбиває здатності атмосфери «моральною загрозою», оскільки пропонується відносно просте рішення, альтернативне зниження рівня викидів. Прихильники наголошують, що одне не виключає іншого, і надзвичайно важливо продовжувати дослідження у цьому напрямі. Крім того, багато хто побоюється, що на тлі сильних кліматичних змін спробу «управління» сонячним світлом може зробити одна з країн в односторонньому порядку без достатніх досліджень. Як повідомляє CNBC з посиланням на одного з експертів, ймовірність того, що в наступні 20 років щось подібне зробить одна з найрозвиненіших країн, перевищує 90%. Інші експерти називають таку ймовірність стовідсотковою — після того, як мільйони людей почнуть помирати від зміни клімату, тому дослідження необхідно проводити вже зараз, щоби бути готовими провести ефективну «десоляризацію» в майбутньому.

    Нещодавно повідомлялося, що комп’ютерне моделювання дозволило встановити можливу причину вимирання марсіанських гіпотетичних мікроорганізмів. Їхня життєдіяльність могла викликати кліматичні зміни, що занапастили їх самих.

    Джерело: CNBC



    • інші новини