Вчені виростили в лабораторії людський міні-мозок і навчили його грати в Pong

    761

    Вчені біотехнологічного стартапу Cortical Labs виростили в лабораторних умовах культуру (популяцію) клітин головного мозку людини та навчили їх грі в Pong. Дослідники стверджують, що їм вперше вдалося продемонструвати, що міні-мозок можна навчити виконанню конкретних завдань.

    Культура з 800 тис. клітин отримала ім’я DishBrain – її підключили до системи, в якій було запущено комп’ютерну гру Pong. Електронні імпульси, що посилалися на нейрони, вказували положення м’яча в грі, а клітинний масив залежно від даних, що надходять, переміщував віртуальну ракетку вгору і вниз. При попаданні м’яча в ракетку DishBrain отримував сильний імпульс зворотного зв’язку, а при промаху він був слабким і мав випадкове значення.

    Вчені підкреслюють, що культура занадто примітивна, щоб набути повноцінної свідомості, проте її здібностей достатньо для навчання грі протягом 5 хвилин. Після закінчення 20-хвилинної сесії гри в Pong клітинна популяція продемонструвала поліпшення навичок – на думку авторів дослідження, це вказує на реорганізацію клітин, розвиток біологічного масиву та його значну здатність до навчання.

    DishBrain буде використовуватися для вивчення того, як на його когнітивні здібності (здатності грати в комп’ютерну гру) впливають алкоголь та різні препарати – вчені хочуть зрозуміти, чи можна розглядати цю культуру як заміну людського мозку. Не виключено, що в перспективі подібні органічні фрагменти стануть у нагоді для випробування методів лікування різних захворювань на кшталт хвороби Альцгеймера.

    Паралельно дослідники Стенфордського університету (США) виростили зі стовбурових клітин тканини людського мозку та імплантували їх новонародженим щурам. Ці так звані мозкові органоїди змогли інтегруватися з власним мозком гризунів, а через кілька місяців було виявлено, що органоїди зайняли близько третини обох півкуль мозку щурів, взаємодіючи зі своїми власними мозковими тканинами. Такі органоїди зможуть використовуватися для вивчення нейродегенеративних захворювань та випробування препаратів для лікування нейропсихічних патологій. Вчені також хочуть подивитись, як генетичні дефекти органоїдів вплинуть на поведінку тварин.

    Джерело: Engadget



    • інші новини