Зонд NASA TESS для пошуку екзопланет перейшов у безпечний режим через збій

    120

    Космічний зонд Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), призначений для пошуку екзопланет та виведений на орбіту у 2018 році, перейшов у безпечний режим після комп’ютерного збою, що відбувся 10 вересня. Про це повідомляє американське космічне агентство NASA.

    Спочатку планувалося, що апарат зберігатиме працездатність протягом двох років, але після закінчення цього терміну він зберіг працездатність. За час своєї діяльності він виявив понад 250 планет за межами Сонячної системи та ще тисячі потенційних кандидатів на звання екзопланети.

    У понеділок, як повідомило NASA, TESS несподівано перейшов у безпечний режим, припинивши спостереження. Команда місії дійшла висновку, що перехід відбувся через перезавантаження бортового комп’ютера об’єкта. Зараз апарат знаходиться в стабільному стані і дані спостережень, зібрані, але ще не відправлені на Землю, ймовірно, також у безпеці. Команда TESS працює над відновленням працездатності зонда, хоча цей процес може тривати кілька днів.

    Щомісяця TESS досліджує черговий фрагмент зоряного неба, спостерігаючи за яскравістю зірок. Малопомітні ритмічні «затемнення» можуть свідчити про те, що в поле зору зонда потрапляє планета, яка проходить на фоні диска зірки. Хоча місію спеціально організували для пошуку екзопланет, астрономи також використовують дані TESS для вивчення комет, наднових зірок та подвійних зоряних систем, а також інших космічних об’єктів.

    Джерела: nasa.gov



    • інші новини