Перші інтернет-супутники Amazon Kuiper відправлять на орбіту на ракеті ULA Vulcan на початку 2023 року

    155

    На початку наступного року на орбіту вирушать перші два супутники зв’язку угруповання Amazon Kuiper, які конкуруватимуть із SpaceX Starlink. За доставку вантажу на орбіту новою ракетою Vulcan відповідає спільне підприємство Boeing та Lockheed Martin – United Launch Alliance (ULA).

    Супутники Kuiper призначені для забезпечення Інтернетом віддалених регіонів. Спочатку очікувалося, що запуск забезпечить стартап ABL Space Systems, але пізніше було зроблено вибір на користь ULA.

    Сьогодні Amazon має дозвіл від Федеральної комісії зв’язку США (FCC) на виведення на орбіту 3236 супутників, покликаних забезпечити зв’язком людей, які не мають доступу до широкосмугового Інтернету. Проєкт Kuiper розглядається як альтернатива мережі Starlink. Компанія пообіцяла інвестувати понад $10 млрд у систему, яка дозволить надати якісний зв’язок не лише окремим клієнтам, а й школам, лікарням та бізнесам, які не мають надійних каналів інтернет-комунікацій. За останніми даними, над проєктом Amazon сьогодні працює 1000 людей. Для того, щоб виконати зобов’язання відповідно до умов, передбачених ліцензією FCC, Amazon до 2026 року повинна ввести в дію половину угруповання.

    Starlink Ілона Маска (Elon Musk) тим часом вже має угруповання з більш ніж 3100 супутників на орбіті, що забезпечує інтернетом клієнтів із понад 30 країн, а на черзі — виведення ще десятків тисяч. У серпні Маск повідомив, що спільно з T-Mobile забезпечуватиме зв’язок супутників зі звичайними смартфонами практично в будь-якій точці планети. Хоча SpaceX стала першою, в Amazon вважають, що ринок інтернет-сервісів досить великий, щоб вмістити й інші компанії такого профілю.

    ULA роками виводила на орбіту супутники на замовлення Пентагону та американських силових відомств, а партнерство з Amazon дозволить компанії вийти на ринок комерційних пусків, на якому поки що домінує SpaceX. Компанія розробляє ракету нового покоління – Vulcan. «Прем’єра» Vulcan неодноразово відкладалася багато в чому через проблеми з двигуном BE-4, що розробляється компанією Blue Origin. Незважаючи на низку невдач, ULA повідомляє про значний прогрес і планує перший запуск ракети у першому кварталі наступного року.

    Основним вантажем у першому польоті стане роботизований модуль Peregrine, який має здійснити посадку на Місяці за завданням NASA, а супутники Amazon виведуть на низьку навколоземну орбіту задовго до початку основного етапу місії.

    Vulcan розглядається американськими військовими та спецслужбами, як основна «робоча конячка», яка здійснюватиме запуски на користь силового блоку, починаючи з кінця 2023 року, але до цього ракета має двічі довести свою надійність, виконавши завдання для інших клієнтів.

    Джерело: washingtonpost.com