«Джеймс Вебб» показав «річні кільця», що виходять від пари зірок

    180

    Телескоп “Джеймс Вебб” (JWST) зробив знімок незвичайних кілець навколо подвійної зірки – із зображенням можна відстежувати плин часу подібно до річних кілець на деревному зрізі. Знімок, описаний фахівцями Європейського космічного агентства та Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA, включає візерунок із 17 концентричних пилових кілець, що виходять із подвійної зіркової системи Вольфа – Райє 140.

    Зірками Волфа-Райє називають зірки O-типу, які при формуванні мали масу в 25 разів перевищуючу сонячну, але тепер вони наближаються до кінця свого життєвого циклу, щоб у перспективі з великою ймовірністю колапсувати в чорну дірку. Ці зірки сяють сильніше, ніж у молодості, і виробляють потужні зоряні вітри, викидаючи у простір велику кількість газу.

    У нашій галактиці вони зустрічаються не так часто: на сьогоднішній день їх виявлено лише 600. Зірка з пари в системі Вольфа – Райє 140 є єдиною, що утворює унікальний кільцевий візерунок, яким вона завдячує своєрідною формою орбіти – не круглою, а витягнутою. В результаті викиду речовини на даний момент вона, ймовірно, втратила більше половини своєї маси.

    Розбіжні концентричні кільця виникають у результаті реакції, яка відбувається при зближенні зірок раз на вісім років. Зоряні вітри, тобто потоки газів, що викидаються обома зірками, зустрічаються – при цьому проводиться стиснення речовини і утворення пилу. Телескоп «Джеймс Вебб» зумів сфотографувати 17 таких пилових кілець, утворених більш ніж за сто років. Вчені були знайомі з цією системою і раніше, проте раніше вдавалося зафіксувати не більше кількох кілець.

    Джерела: Jet Propulsion Laboratory