Intel розробляє космічний оптичний модем – він забезпечить зв’язок між різними супутниками

    82

    Intel розкрила деякі подробиці про свою роботу в програмі Space-Based Adaptive Communications Node (Space-BACN) американського Агентства перспективних оборонних дослідницьких проєктів (DARPA) — компанія бере участь у створенні універсальної системи оптичного зв’язку між супутниками, у тому числі між цивільними та військовими апаратами різних угруповань. Це свого роду орбітальний інтернет.

    Фахівці Intel зайняті в першій фазі програми, яка, у свою чергу, поділена на технічні області, і компанія разом з Університетом штату Аризона в рамках Technical Area 2 (TA2) проєктує оптичний модем, що конфігурується, він зможе підтримувати як існуючі, так і перспективні стандарти і протоколи зв’язку.

    Оптичний модем складається з трьох чиплетів, які взаємодіятимуть за допомогою фірмової шини EMIB (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge) та супутньої технології з’єднання чиплетів AIB (Advanced Interface Bus). Таке компонування отримають процесори Core 14-го покоління (Meteor Lake).

    Головний із трьох чиплетів виступає як сигнальний процесор і блок корекції помилок (DSP/FEC) — він проводитиметься за техпроцесом Intel 3, запуск якого намічений на 2023 рік. Другий чип виконуватиме функції перетворювача даних, трансімпедансного підсилювача та драйвера, і випускатиметься за технологічними нормами Intel 16. А третій чип — інтегральна фотонна схема (PIC) на базі технологій ізраїльської компанії Tower Semiconductor, яка знаходиться в процесі поглинання Intel.

    Є й основні дані щодо інших технічних областей проєкту Space-BACN. Technical Area 1 (TA1) передбачає розробку оптичної апертури – «голови», яка здійснює наведення та відстеження сигналу та з’єднується оптоволокном з оптичним модемом TA2. Нарешті, Technical Area 3 (TA3) присвячена найважливішим елементам управління та контролю для встановлення зв’язку між апаратами різних угруповань – учасниками цієї галузі проєкту обрано SpaceX, Telesat, SpaceLink, Viasat та Kuiper Government Solutions (належить Amazon).

    У рамках першого етапу будуть побудовані всі необхідні компоненти та забезпечено їх взаємозв’язок із рішеннями, створеними в рамках інших технічних областей. Робота на першому етапі займе 14 місяців, після чого проєкт піддасться технічному аналізу. Далі деякі з компаній, зайнятих у TA1 та TA2, перейдуть до другого 18-місячного етапу, в якому будуть розроблені блоки компонентів оптичного терміналу, а учасники TA3 опрацюють схему, яка передбачає більш складні та динамічні сценарії. Зрештою, буде побудовано систему, здатну забезпечити зв’язок орбітальних апаратів з будь-якою точкою планети, зазначили в Intel Programmable Solutions CTO Group.

    Джерело: The Register