Місячна місія Artemis I буде готова до запуску через місяць

    78

    Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США назвало дату наступної спроби запуску місячної місії Artemis I, старт якої довелося відкласти через ураган «Іен». Четвертого листопада агентство планує повернути ракету SLS із кораблем Orion назад на стартовий майданчик, а сам запуск має відбутися 14 листопада о 12:07 ET (19:07 за київським часом).

    Поки ракета та корабель перебували в ангарі Vehicle Assembly Building у Космічному центрі Кеннеді, куди їх перевезли, щоб захистити від урагану, фахівці NASA разом із підрядниками провели детальний огляд обладнання, щоб визначити його готовність до польоту. Як-не-як ракета і корабель вже майже рік, з 21 жовтня 2021 року, перебувають у повністю зібраній конфігурації.

    У підсумку в середу, 12 жовтня, NASA повідомило у своєму блозі, що для підготовки ракети до запуску буде потрібна мінімальна робота, включаючи усунення незначних пошкоджень у системі теплового захисту, а також перезарядку або заміну батарей і заміну кількох додаткових навантажень.

    Для запуску відведено 67-хвилинне вікно. Згідно з графіком, космічний корабель Orion перебуватиме у польоті 25,5 дня, перш ніж він здійснить посадку в Тихому океані. NASA також назвало дві резервні дати для запуску: у середу, 16 листопада, о 1:04 ET та в суботу, 19 листопада, о 1:45 ET. В обох випадках для запуску передбачено двогодинне вікно.

    Джерело: arstechnica.com