Учені встановили, що на Землі з’явиться новий суперконтинент

    3219

    Суша усього світу з часом об’єднається, утворивши новий континент – Амазію.

    Наша планета є дуже активною у геологічному плані. Так, вона була активною раніше і продовжуватиме бути активною протягом багатьох наступних років. Нові дослідження стверджують, що внаслідок потенційного руху тектонічних плит усі континенти з’єднаються в один, внаслідок чого утвориться суперконтинент, в центрі якого буде велика пустеля, пише Zme Science.

    Так, якби вам вдалося повернутись назад у часі на дуже тривалий період та побачити нашу планету з космосу, ви були б збентежені її виглядом. Раніше поверхня Землі виглядала інакше, адже тектонічні плити були розміщені геть по-іншому. Слід зазначити, що тектонічні плити і зараз зсуваються на декілька сантиметрів на рік. Ця різниця непомітна впродовж століть і навіть тисячоліть, але якщо повернутись на 10 мільйонів років у минуле, вона буде вражаючою.

    Рух плит дуже різноманітний – іноді вони рухаються назустріч, іноді – навпаки, віддаляються, а буває, що й зіштовхуються. Ці геологічні процеси тривали протягом усього часу існування Землі, і тривають досі. Так, Атлантика приростає декількома сантиметрами щороку, у цей же час Тихий океан з такою ж швидкістю зменшується. Це означає, що з часом континенти та океани змінять своє розташування, внаслідок чого ми побачимо зникнення Тихого океану та перетворення Атлантики на єдиний мегаокеан.

    Континент Пангея, на який накладено сьогоднішню політичну карту

    Деякі геологи переконані, що з часом людство зможе побачити формування нового суперконтиненту, що вже було у минулому (такий єдиний континент відомий під назвою Пангея, і у цей час довкола Пангеї був єдиний мегаокеан Панталасса). Очікується, що зараз ми зможемо побачити повторення такого сценарію – про це заявляє Чуан Хуанг з університету Кертіна.

    Він стверджує, що за останні два мільярди років на Землі відбувалися стики континентів, унаслідок чого утворювались суперконтиненти (це відбувалося кожні 600 мільйонів років та має загальну назву “цикл суперконтинентів”). З цього можна зробити висновок, що через декілька сотень мільйонів років існуючі зараз континенти будуть об’єднані в один. Хуанг з командою колег провели дослідження, метою якого став аналіз та передбачення майбутнього руху плит.

    За словами співавтора дослідження Чжен-Сян Лі, зараз наша планета складається з семи континентів, що мають дуже різні екосистеми та людські культури, тому дуже цікаво було б побачити, як виглядатиме змінений світ через близько дві-три сотні мільйонів років. Так, вже зараз йдуть процеси формування нового суперконтинента Амазії, який сформується приблизно через 280 мільйонів років.

    Моделювання з використанням суперкомп’ютера показало, якою може бути еволюція тектонічних плит нашої планети. Скоріш за все, Тихий океан зникне, що призведе до формування суперконтиненту Амазія, що, у свою чергу, розвінчує деякі попередні наукові теорії. Слід згадати, що утворення суперконтинентів – це процес, що відбувається унаслідок закриття внутрішніх або зовнішніх океанів, але зараз Земля на такому етапі існування, коли закриватися можуть лише зовнішні океани, що пов’язано з розподілом океанічної кори, що є тоншою, але щільнішою за міжконтинентальну. Внаслідок цих змін багато чого на планеті зміниться. Наприклад, внутрішні землі будуть відрізаними від вологих вітрів і стануть пустельними.

    Як стверджує професор Лі, Амазія кардинально змінить ту Землю, яка відома нам зараз. Рівень моря знизиться, а значна частина нового суперконтиненту стане посушливою та матиме високі коливання температури протягом дня. При цьому є й хороші новини: більша частина суші єдиного суперконтиненту згрупується довкола тієї самої широти, що і зараз. Раніше вважалося, що суша утвориться довкола Північного полюса, через що планета стала би менш гостинна. При цьому в новій моделі припускається, що наша планета залишатиметься придатною для життя і гостинною ще протягом тривалого періоду часу.