Чорна діра несподівано почала віддавати матерію зірки через кілька років після її поглинання

    430

    У жовтні 2018 року вчені спостерігали, як чорна діра буквально розірвала та поглинула невелику зірку в галактиці, розташованій за 665 млн світлових років від Землі. Хоча сама подія за космічними мірками вважається вельми пересічною, незвичайними стали її наслідки. Майже через три роки після події чорна діра несподівано повернула частину поглиненої матерії.

    За словами представників Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики (CfA), “ніхто ніколи не бачив нічого подібного”. Хоча повернення частини поглиненої чорними дірками матерії відбувається регулярно, це відбувається майже відразу і ніколи — через кілька років після події.

    Відкриття було зроблено, коли команда вчених взялася до повторної інспекції т.зв. «подій приливного руйнування» (TDE), що відбувалися у разі поглинання зірок чорними дірками останні кілька років. Виявилося, що одна з чорних дірок таємниче «реанімувалась» у червні 2021 року.

    Більш докладне вивчення за допомогою низки телескопів показало, що після TDE, що отримав кодове ім’я AT2018hyz, чорна діра, що зберігала повне мовчання кілька років, несподівано стала одним із найпотужніших джерел випромінювання в радіодіапазоні. Іншими словами, вчені взагалі вперше відзначили випадок повернення матерії з чорної діри майже через три роки.

    Відомо, що в ході TDE виділяється багато світла. Гравітація поблизу чорної дірки зазвичай розриває зірку. Проте розтягнуті спіралі навколо чорних дірок можуть спостерігатися за мільйони світлових років від місця подій. Деяка частина матерії іноді повертається.

    “Відкинута” матерія в описаному випадку подорожує з величезною швидкістю в 50% від швидкості світла. Для порівняння, після більшості TDE матерія може повертатися на 10% швидкості світла. Наступним кроком для вчених стане докладне вивчення нового відкриття. Можливо, таке відбувається досить часто і вчені просто не здогадувалися наполегливо стежити за чорними дірками після поглинання ними зірок протягом тривалого часу.

    Джерело: The Harvard Gazette