Вулкани Антарктиди можуть знищити життя на Землі

    1332

    На території Антарктиди знаходиться найбільший на планеті вулканічний регіон. Звернути увагу варто на те, що його фахівці виявили нещодавно.

    Співробітники Единбурзького університету виявили у 2017 році понад 100 вулканів, які розташовуються в західній частині континенту та приховані крижаним щитом завтовшки близько двох кілометрів. Найбільший вулкан має приблизно такі самі розміри, як гора Айгер, що у Швейцарії. Висота складає 3967 метрів.

    Про це повідомляє Express.

    В Антарктиді знаходиться лише два активні на сьогоднішній день вулкани – Десепшен та Еребус. Незважаючи на те, що багато фахівців впевнені, що ці вулкани не становлять жодної загрози, є й ті, які налаштовані зовсім не так оптимістично.

    Джон Смелі, професор вулканології з Лестерського університету, говорить про те, що навіть якщо хоча б один із цих вулканів почне діяти, це може обернутися катастрофою для всієї планети.

    «Активність вулкана може спричинити те, що в основі льоду будуть розтоплені печери величезних розмірів. Також це спровокує появу великої кількості талої води. Це, у свою чергу, призведе до того, що лід у західній частині Антарктиди поступово почне ковзати, а швидкість його руху помітно збільшиться. Таке могло статися ще 2000 років тому, коли активізувався вулкан у Гудзонських горах. Якщо це повториться, то відразу ж почнеться танення льодовика Пайн-Айленд, який знаходиться поблизу вулкана», – говорить професор.

    Навіть якщо станеться виверження хоча б одного вулкана, це може спричинити серйозні наслідки. Виникне ланцюгова реакція. Коли льоду поменшає, може почати вивергатися інший вулкан, адже саме маси льоду здатні утримати в осередках вулканічні гази.

    Сильна вулканічна активність стане причиною того, що в Західній Антарктиді льодовики танутимуть доти, доки на планеті на десятки метрів не підніметься рівень води. Тоді Земля не буде придатною для життя людини.

    джерело planetanovosti